czwartek, 23 listopada 2017

Sernik z białym makiem


Hej!
Kiedy pytam się jakie ciasto upiec, to przeważnie słyszę "sernik!". No to ja jak najbardziej jestem za. Serniczki urozmaicam i dlatego się nie przejadają. Dzisiejszy z powodzeniem można zaserwować w czasie świąt. Sernik jest przełożony białym makiem .

Potrzebujemy:

  • wiaderko sera President
  • 5 jajek
  • szklanka cukru
  • ½ kostki rozpuszczonego masła
  • 1 budyń waniliowy
  • duża paczka herbatników
  • 50 dag białego maku
  • 1 szklanka cukru pudru
  • bakalie (takie jakie lubicie)
  • ½ kostki rozpuszczonego masła

Mak parzymy i przepuszczamy przez maszynkę dwa razy. Masło rozpuszczamy i wkładamy do niego mak, bakalie, cukier i zapach. Wszystko dokładnie mieszamy.  
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Następnie dodajemy żółtka i dalej po kolei masło, ser, budyń. Na dno tortownicy kładziemy herbatniki, wykładamy połowę masy serowej, na niej masę makową. Przykrywamy resztą sera. Pieczemy około 50 minut. Smacznego.


 

1 komentarz: