Danie jednogarnkowe – makaron z kurczakiem i oliwkami

Danie jednogarnkowe robi się szybko i bez brudzenia niepotrzebnie naczyń. Moja kolejna propozycja na obiad z jednej patelni tym razem jest z makaronem, kurczakiem i oliwkami. Mam nadzieję, że takie zestawienia Wam się spodoba i przepis przetestujecie je u siebie w kuchni.

  Czas wykonania: 1 h
  Ilość porcji: 6 – 8 porcji

Składniki:

600 g fileta z kurczaka lub indyka
2 niewielkie papryki (czerwona i żółta lub zielona)
250 – 300 g pieczarek
30 sztuk czarnych oliwek
2 cebule szalotki
2 ząbki czosnku
2 szklanki makaronu kokardki (130 g)
100 g sera żółtego
1 ½ szklanki bulionu (375 ml)
1 szklanka śmietanki kremówki 30 % (250 ml)
2 – 3 łyżki oleju
sól
pieprz
szczypiorek (do dekoracji)

Przygotowanie:

Do przygotowania tego dania będzie nam potrzebna duża (28 cm), wysoka patelnia lub garnek.

Mięso pokroić w niewielką kostkę, przyprawić i lekko podsmażyć na 2 łyżka oleju. Przełożyć na talerz.

Na tłuszczu ze smażenia mięsa zeszklić pokrojoną cebulę oraz posiekany czosnek. Po chwili dodać pokrojoną w niewielkie paseczki paprykę i smażyć 3 minuty. Dodać pokrojone pieczarki, smażyć pod przykryciem przez 10 minut od czasu do czasu mieszając.

Następnie do całości dodać mięso. Całość zalać letnim bulionem oraz śmietanką kremówką. Zagotować.

Do gotującego się dania wrzucić makaron (ważne jest, aby ilość płynu oraz makaronu się zgadzała, aby danie nie było ani zbyt wodniste, ani za gęste). Całość gotować bez przykrywki przez 15 – 20 minut, od czasu do czasu mieszając, aby makaron się równomiernie ugotował.

Gdy makaron będzie już miękki, dodać oliwki i całość posypać startym na drobnych oczkach serem żółtym, mieszać do czasu całkowitego rozpuszczenia sera.

Danie udekorować posiekanym szczypiorkiem.

Krok po kroku:

 

Jest do moje drugie danie jednogarnkowe jakie dla Was przygotowałam, chcecie więcej takich przepisów? Czekam na Wasze komentarze.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *