niedziela, 17 stycznia 2016

Kostka wiśniowa


Pyszne połączenie kakaowego biszkoptu z wiśniowym kremem. Ciasto całoroczne, ponieważ do kremu można użyć wiśni mrożonych, będzie równie smacznie jak ze świeżymi. W sezonie polecam oczywiście wiśnie świeże, jednak do sezonu wiśniowego bardzo daleko, dlatego wykorzystajmy zamrożone zapasy tych owoców i przygotujmy na weekend dla rodziny Kostkę wiśniową.. ;). Ciasto nie za słodkie ( kwaskowy krem wiśniowy świetnie się uzupełnia ze słodkim biszkoptem ), trafiające w kubki smakowe większości :). Polecam :).


Pomysł na ciasto zaczerpnięty ze strony MOJEWYPIEKI.COM. Przepis zawiera moje modyfikacje.


Biszkopt kakaowy:
  • 6 dużych jajek
  • 150 g mąki pszennej tortowej ( 1 szklanka minus 2 łyżki )
  • 30 g kakao ( 3 łyżki z lekką górką )
  • 220 g cukru ( 1 szklanka )
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka octu 10%
 Krem wiśniowy:
  • 800 g wiśni, świeżych lub mrożonych 
  • 5 - 8 łyżek cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 24 g żelatyny ( 6 łyżeczek )
  • 500 ml śmietany kremówki 36 %, dobrze schłodzonej
Polewa czekoladowa:
  • 125 ml śmietany kremówki 36 %
  • 125 g gorzkiej lub deserowej czekolady ( lub pół na pół z mleczną )
Nasączenie:
  • 2/3 szklanki likieru wiśniowego lub mocnej herbaty, osłodzonej, z dodatkiem soku z cytryny i wódki/spirytusu ( opcjonalnie )
Wykonanie:

Biszkopt kakaowy:

Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną i kakao przesiać i wymieszać. Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek wsypać proszek do pieczenia i wlać ocet, dokładnie wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do wyczerpania cukru. Dodać żółtka i zmiksować na niskich obrotach miksera. Wsypać suche składniki i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką do połączenia. Ciasto przelać do formy o wymiarach 24 x 34 cm, wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wyrównać. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec przez 20 - 25 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na 2 blaty.


Krem wiśniowy:

Mrożone wiśnie należy wcześniej rozmrozić.
UWAGA: Waga wiśni z przepisu - 800 g, to łączna waga wiśni i soku.

Wiśnie umieścić w garnku, wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny. Zagotować, następnie zmiksować blenderem na puree.
UWAGA: Ilość cukru dostosować do swoich upodobań. Jego ilość zależy też od słodkości wiśni. Moje wiśnie były dość kwaśne więc dodałam w sumie 8 łyżek cukru.

Żelatynę wsypać do małego garnuszka i zalać zimną wodą, do jej pokrycia. Odstawić na 10 minut aby napęczniała. Po tym czasie garnuszek z żelatyną postawić na palniku i podgrzewać na niewielkim ogniu do całkowitego jej rozpuszczenia. Nie doprowadzić do zagotowania - żelatyna straci wówczas swoje właściwości żelujące. Rozpuszczoną żelatynę dodać do gorącego wiśniowego puree i dokładnie wymieszać. Wystudzić a następnie schłodzić w lodówce do lekkiego zgęstnienia ( należy pilnować aby wiśniowe puree nie stężało zbyt mocno ).

Śmietanę kremówkę ubić do prawie sztywności. Pod koniec ubijania dodawać w 3 turach gęstniejące wiśniowe puree, miksując do połączenia po każdym dodaniu. Wiśniowy krem odłożyć do lodówki do lekkiego stężenia ( i znów należy pilnować aby krem nie stężał całkowicie ).

 
Polewa czekoladowa:

Śmietanę kremówkę umieścić w garnuszku i podgrzać do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę i odstawić na chwilę, następnie wymieszać do otrzymania gładkiego, jednolitego sosu czekoladowego. Odstawić do lekkiego wystudzenia i zgęstnienia polewy.

 
Złożenie ciasta:

Jeden z blatów biszkoptowych nasączyć połową likieru wiśniowego ( lub herbaty ). Wyłożyć połowę tężejącego kremu wiśniowego, wyrównać. Przykryć drugim blatem biszkoptu, nasączyć go pozostałym likierem. Wyłożyć pozostały krem wiśniowy, wyrównać. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia kremu. Po tym czasie wierzch ciasta polać gęstniejącą polewą czekoladową.

Wstawić do lodówki do schłodzenia. Przechowywać w lodówce.

 
Smacznego :)



0 komentarze:

Prześlij komentarz

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates