listopada 04, 2017

Sernik z mlekiem

Sernik to wyjątkowo pyszne ciasto, wokół którego narosło wiele mitów. Dziś obalam jeden z nich: jego przygotowanie nie musi być ani żmudne ani trudne. Sernik z mlekiem jest puszysty, delikatny i przygotowuje się go naprawdę szybko. I jeszcze nie zdarzyło mi się, żeby nie wyszedł. Żeby jeszcze bardziej podkręcić tępo, zastąpcie kruche ciasto herbatnikami.
Sernik z mlekiem

Sernik z mlekiem

Ciasto:

  • 1 szkl mąki pszennej
  •  1 jajko
  •  1/4 kostki masła
  •  2 łyżki cukru
  •  1 łyżeczka proszku do pieczenia 
Wszystkie składniki szybko zagniatam i ciastem wylepiam dno tortownicy (średnica 25 cm). 
Zamiast ciasta można użyć herbatników.

Ser:
  • 75 dkg twarogu (najlepiej 2 razy zmielonego, można też użyć dobrego z wiaderka)
  • 250 g mascarpone
  • 4 żółtka + białka na pianę
  • 1 całe jajko
  • 1 szkl cukru
  • 1 budyń waniliowy (proszek)
  • 1 szkl mleka
  • 1 szkl oleju
  • skórka z otartej cytryny
  • ekstrakt waniliowy
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Z 4 białek biję pianę i odstawiam. Pozostałe składniki przekładam do miski i miksuję do połączenia składników. Na koniec delikatnie za pomocą szpatułki łączę z pianą. Gotową masę serową przelewam na przygotowany spód. Wstawiam do lekko nagrzanego piekarnika i piekę około godziny w 170 st C. 
Na dno piekarnika wstawiam keksówkę do połowy wypełnioną wodą. 
Jeśli sernik z wierzchu zbyt mocno się zacznie rumienić przykrywam go papierem do pieczenia. Mój się trochę przypiekł, co widać na zdjęciach, bo...zapomniałam, że go wstawiłam do piekarnika :)
Po upieczeniu wyłączam piekarnik, uchylam drzwiczki i zostawiam ciasto prawie do całkowitego wystudzenia. Gdy jest jeszcze lekko ciepłe obkrajam boki i zostawiam, żeby ostygło. Wierzch polewam roztopioną gorzką czekoladą. 
Sernik z mlekiem

Sernik z mlekiem


Sernik z mlekiem
 

2 komentarze :

  1. My nie odmówimy żadnemu sernikowi :D Uwielbiamy każdy :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie za dużo tych płynów na 1 budyń: i mleko i olej?

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger