Przepis zawiera lokowanie produktu
Ryba pieczona pod pierzynką parmezanową
Pyyyyszna! Przełatwa do przygotowania. Jedyne, o czym należy pamiętać, to by kawałki ryby były dość grube (min. 3 cm, najlepiej jeszcze grubsze), dzięki czemu będzie soczysta i delikatna.
Pierzynka parmezanowa jest chrupiąca i aromatyczna i wyjątkowy przyjemnie komponuje się z mięsem ryby. To wyjątkowo prosty i szybki przepis, który zachwyca efektem :)
Jeśli masz ochotę na pyszny, aromatyczny obiad w rodzinnym gronie - bez względu na ilość czasu, którą masz na jego przygotowanie, to ta ryba spełni Twoje oczekiwania w 1000%.
Podaj ją z białym pieczywem, które świetnie podkreśli smak ryby oraz z zieloną sałatą w sosie winegret, która będzie dla nich miłym kontrastem.
Bo wiesz, ryby warto jeść... a takie to bardzo chce się jeść :)
Składniki na ryba pieczona pod pierzynką parmezanową
4 łyżki tartej bułki
5 dag parmezanu
2 łyżki masła
mały pęczek natki pietruszki
grubo zmielony czarny pieprz
sól
2 łyżki oleju
do podania:
Coca-Cola
Przygotowanie dania ryba pieczona pod pierzynką parmezanową
...
- Piekarnik rozgrzej do 230 stopni.
- Dokładnie osuszone filety połóż na blasze wysmarowanej olejem. Spryskaj je pozostałym olejem.
- Zetrzyj parmezan na tarce o drobnych oczkach, a natkę niezbyt drobno posiekaj.
- Rybę wstaw do gorącego (to ważne, by był dobrze nagrzany) piekarnika i zapiekaj przez 10 minut (mniejsze kawałki zapiekaj krócej).
- W misce wymieszaj ze sobą tartą bułkę, parmezan, masło i natkę. Dopraw solą (mało) i pieprzem (dużo).
- Podpieczoną rybę wyjmij z piekarnika.
- Na filetach układaj jak najgrubszą warstwę mieszaniny, lekko ją uklepując.
- Temperaturę w piekarniku zmniejsz do 180 stopni.
- Wstaw do piekarnika blachę z rybą i zapiekaj przez około 10-12 minut, aż kołderka przyjemnie się zarumieni.
- Podawaj z zieloną sałatą z sosem winegret i białym pieczywem.
- A radości doda Coca-Cola.
Ważne informacje
Jeśli używasz mrożonych filetów - wpierw dokładnie i powoli je rozmroź - zostawiając je w temperaturze pokojowej. Następnie bardzo dokładnie usuń z nich nadmiar wody używając ręczników papierowych.
Możesz w ten sposób przygotować też małe i cienkie (czyli o grubości około 2 cm) kawałki ryby - wtedy pamiętaj, by skrócić czas pierwszego pieczenia o połowę, by ryba się nie wysuszyła.
Piekarnik rozgrzej do 230 stopni. Dokładnie osuszone filety połóż na blasze wysmarowanej olejem. Spryskaj je pozostałym olejem. Zetrzyj parmezan na tarce o drobnych oczkach, a natkę niezbyt drobno posiekaj. Rybę wstaw do gorącego (to ważne, by był dobrze nagrzany) piekarnika i zapiekaj przez 10 minut (mniejsze kawałki zapiekaj krócej). W misce wymieszaj ze sobą tartą bułkę, parmezan, masło i natkę. Dopraw solą (mało) i pieprzem (dużo). Podpieczoną rybę wyjmij z piekarnika. Podpieczoną rybę wyjmij z piekarnika. Na filetach układaj jak najgrubszą warstwę mieszaniny, lekko ją uklepując. Temperaturę w piekarniku zmniejsz do 180 stopni. Wstaw do piekarnika blachę z rybą i zapiekaj przez około 10-12 minut, aż kołderka przyjemnie się zarumieni. Podawaj z zieloną sałatą z sosem winegret i białym pieczywem. A radości doda Coca-Cola. |
Autopromocja marki własnej MniamMniam.pl