środa, 24 lutego 2016

Bułeczki śniadaniowe


Pyszne, puchate, mięciutkie bułeczki. Podobno przepis ten wywodzi się z kuchni francuskiej, dla mnie jednak wyglądają i smakują jak nasze polskie bułki. Takie, jakie pamiętam sprzed lat, kiedy można było kupić naprawdę smaczną, pozbawioną wszelkich spulchniaczy i ulepszaczy bułeczkę. Mam wrażenie, że teraz już takich nie ma. Tzn. nie ma w sklepach, ale nic nie stoi na przeszkodzie abyśmy wyczarowali sobie takie smaczne, pachnące pieczywo w domowym zaciszu ;). Bułki są bardzo proste do wykonania. Dzięki temu, że pieczone są z parą ( po prostu poziom niżej w piekarniku wstawiamy naczynie żaroodporne z wodą ) mają apetycznie chrupiącą skórkę. Rzecz jasna nadają się nie tylko na śniadanie ;). Polecam.



Składniki na około 15 bułek:
  • 600 g mąki pszennej chlebowej typ 750 ( użyłam mąki pszennej typ 650 )
  • 150 ml letniego mleka
  • 260 ml letniej wody
  • 24 g świeżych drożdży
  • 1 i 3/4 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki cukru
Wykonanie:

Zrobić rozczyn z drożdży; w tym celu pokruszone w miseczce drożdże rozetrzeć z cukrem do momentu, aż staną się płynne. Dodać 1 łyżkę mąki i dokładnie wymieszać. Dodać odrobinę letniego mleka i wymieszać. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
UWAGA: Składniki do rozczynu odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto.

Do miski przesiać mąkę, dodać sól, wymieszać. Pośrodku zrobić wgłębienie, do którego wlać wyrośnięty rozczyn. Dodać mleko i wodę i wymieszać wszystko do połączenia. Wyrabiać ciasto odpowiednio długo, aby było gładkie i elastyczne. Ciasto może się kleić, ale starać się nie dosypywać mąki, ewentualnie tylko oprószać nią dłonie. Wyrobione ciasto uformować w kulę, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( 1 - 1,5 godziny ).

Po tym czasie ciasto przełożyć na blat/stolnicę i pozostawić na 5 - 10 minut aby odpoczęło. Następnie podzielić ciasto na 15 równych części ( każda część o wadze około 70 g; mogą być trosz większe ). Formować zgrabne kulki, które odkładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, w sporych odstępach od siebie. Oprószyć z wierzchu mąką. Bułeczki przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut do wyrośnięcia ( do podwojenia objętości ).

Po tym czasie trzonkiem drewnianej łyżki ( ale nie za grubym ) zrobić pośrodku każdej bułeczki głęboki "przedziałek", prawie do samej blachy.

Piekarnik nagrzać do temperatury 210° - 220°C. Poziom lub dwa poziomy niżej ( to zależy od wielkości piekarnika ) niż mają być pieczone bułki, umieścić niezbyt głębokie naczynie żaroodporne ( lub blaszkę ) wypełnione gorącą wodą. Bułki wstawić do piekarnika i piec około 15 - 20 minut. Upieczone bułki wyjąć i przełożyć na kratkę, wystudzić.

 
Smacznego :)

1 komentarze:

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates