Pieczarkowe kęsy. Szybka przekąska na każdą okazję.

Pieczarkowe kęsy. Szybka przekąska na każdą okazję (1)Dziś zapraszam was na pieczarkowe kęsy, czyli szybką przekąskę na każdą okazję. U nas króluje na każdej imprezie czy to z przyjaciółmi, rodziną, czy też sylwestrowej. Takie kęsy idealnie smakują w towarzystwie domowych sosów: czosnkowego, pomidorowego, paprykowego itd. Warto urozmaicać i wzbogacać swoje przekąski. Tradycyjnie podawałam pieczarki panierowane w bułce. Ta nowsza odsłona zachwyciła wszystkich. Spróbujcie i wy.

Pieczarkowe kęsy. Szybka przekąska na każdą okazję (2)

Składniki:

  • kilak większych pieczarek
  • niespełna szklanka maślanki
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
  • 3/4 łyżeczki soli
  • opcjonalnie 1/2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki (dziś pominęłam)
  • 2 jajka M
  • 1 łyżka oleju rzepakowego Wielkopolskiego do ciasta + olej do smażenia

Przygotowanie:

Pieczarki pozbawiamy ogonków, obieramy i kroimy w około 0,5 cm plasterki.

Do miski wbijamy całe jajka, dodajemy maślankę, olej, mąkę i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest za mało gęste dosypujemy odrobinę mąki. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i zanurzamy w cieście plasterki pieczarek (tak aby były ładnie nim pokryte).

Smażymy na złoto na rozgrzanym oleju w garnku lub głębszej patelni.  Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podajemy z ulubionymi sosami.

Smacznego

 


#OLEJKONWENANSE z Olejem Wielkopolskim

#OlejKonwenanse  #OlejWielkopolski

www.olejkonwenanse.pl

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Dodaj komentarz