Sałatka nicejska


Szybka sałatka z tuńczykiem i jajkami, która sprawdzi się zarówno jako lekki obiad lub smaczna kolacja.



Składniki na 2 porcje:
puszka tuńczyka w sosie własnym
3 jajka
sałata
10 pomidorków koktajlowych
ogórek zielony
10 filecików anchois
garść czarnych oliwek

sos:
6 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka musztardy dijon
pieprz, sól

Jajka ugotować na twardo, tuńczyka odsączyć z zalewy. Anchois podzielić na kawałki, pomidorki przekroić na połówki, a ogórki na plastry. Wszystkie składniki sosu wymieszać w małym słoiu, energicznie nim potrząsając. Na talerzach ułożyć sałatę, ogórka, pomidorki, anchois i oliwki. Zalać przygotowanym dresingiem, a na wierzchu ułożyć tuńczyka i jajka.



Komentarze

Prześlij komentarz

Copyright © Wyzwania Kuchenne