Pieczone, nie smażone frytki z kabaczka. Całkiem inny smak, inna faktura i inne doznania, ale warto spróbować zamiast ziemniaków zrobić coś lekkiego. Jest tu olej i owszem ale na dużego kabaczka 2 łyżki to chyba nie za dużo? Jeśli nie macie gotowej mieszanki przypraw do ziemniaków, możecie pokombinować z suszonymi ziołami typu: kolendra, majeranek, cząber, koperek, oraz czosnkiem, chilli i cebulą.
Jak wykonać przepis na - Frytki z kabaczkaPotrzebne składniki
- 1 duży kabaczek
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- sól
Sposób wykonania
- Kabaczka myjemy, obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych.
- Następnie kroimy w słupki w kształcie frytek przekładamy do miski.
- Polewamy olejem dokładnie mieszamy, posypujemy przyprawą do ziemniaków i papryką. Znów dokładnie mieszamy i lekko solimy.
- Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok.20 minut. Wszystko zależy w jakim okresie robimy frytki, teraz kabaczki są twardsze to potrzeba 20 minut gdy są młode to wystarczy 10 minut.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Frytki z kabaczka wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:
Takich jeszcze nie próbowałam, moje ulubione to z ziemniaków,ale z piekarnika 🙂
polecam bo to jednak zupełnie coś innego a smak jest naprawdę ciekawy 🙂