niedziela, 21 lutego 2016

Tarta z wiśniami i kardamonem


Jeśli w zamrażalniku zalegają Wam wiśnie z ubiegłego lata i nie macie pomysłu na ich wykorzystanie, oto jest - krucha tarta z wiśniowym nadzieniem :). Wypiek bardzo prosty i szybki, a do tego efektownie się prezentujący. Wiśniowe nadzienie wzbogaciłam o ubóstwianą wręcz przeze mnie ostatnio przyprawę - kardamon. Po prostu kocham jej zapach i smak. Jeżeli nie posiadacie akurat tej przyprawy lub po prostu jej nie lubicie ( choć nie wiem jak można nie lubić kardamonu... :) ), w zamian dodajcie wanilię lub ekstrakt/olejek migdałowy, który również bardzo będzie tu pasował. Albo zostawcie nadzienie czysto wiśniowe - też będzie pysznie :). Polecam na weekend, tak do kawki ;).


Kruche ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła, zimnego
  • 100 g cukru pudru ( dla mnie taka ilość cukru okazała się zbyt duża, następnym razem dam trochę mniej )
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 8 g cukru wanilinowego
  • 1 jajko ( polecam dać samo żółtko, ciasto będzie bardziej kruche )
  • szczypta soli
Nadzienie wiśniowe:
  • 500 g wiśni świeżych lub mrożonych
  • 80 g cukru
  • 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 
  • około 3/4 łyżeczki zmielonego kardamonu
  • 3 łyżki bułki tartej
Dodatkowo:
  • jajko do posmarowania
Wykonanie:

Kruche ciasto:

Do miski lub na stolnicę przesypać mąkę, dodać cukier puder i sól, wymieszać. Dodać jajko ( lub żółtko ), wanilię i pokrojone w kosteczkę zimne masło. Wszystko razem zagnieść do otrzymania kuli jednolitego ciasta. Owinąć je folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 1 godzinę.
UWAGA: Ciasto można przygotować wieczór wcześniej.


Nadzienie wiśniowe:

Mrożone wiśnie rozmrozić wcześniej  na durszlaku lub większym sitku. Najlepiej zrobić to wieczór wcześniej, aby przez noc wiśnie zdążyły obcieknąć z nadmiaru wody. Po tym czasie wiśnie dodatkowo lekko osuszyć na ręczniku papierowym.
UWAGA: Waga wiśni po rozmrożeniu i pozbyciu się większości soku znacznie się zmniejszy, dlatego aby uzyskać 500 g wiśni, należy wiśni zamrożonych zważyć więcej, powiedzmy o te 200 g.

Świeże wiśnie wydrylować.

Wiśnie wymieszać z cukrem, mąką ziemniaczaną i kardamonem.


Formę do tarty o średnicy 24 - 25 cm wysmarować masłem i wysypać mąką.

Schłodzone ciasto podzielić na 2 części, mniejszą i większą, mniej więcej 60% i 40%. Większą część ciasta rozwałkować na wielkość formy, następnie przenieść je do niej, dokładnie wylepiając nim dno i boki foremki. Na ciasto wysypać równomiernie tartą bułkę. Wyłożyć nadzienie wiśniowe, wyrównać. Mniejszą część ciasta rozwałkować również mniej więcej na wielkość formy i wyciąć z niego paski ( 1,5 - 2 cm szerokości ). Piaski z ciasta ułożyć na wierzchu tarty na kształt kratki, sklejając je z brzegami ciasta. Kratkę posmarować rozkłóconym jajkiem.

Tartę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i piec około 40 - 45 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić.

 
Smacznego :)






0 komentarze:

Prześlij komentarz

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates