wtorek, 7 listopada 2017

Rogale topione w wodzie

Rogale drożdżowe zatapiane w wodzie. W smaku rewelacja, łatwe do przygotowania. Przepis jest stary, znany i wypróbowany. Zawsze się udają i szybko znikają. Jeśli nie próbowaliście to koniecznie musicie skorzystać z przepisu i upiec.
Jeśli macie ochotę na inne rogaliki to znajdziecie je w zakładce CIASTKA.
Podzielcie się swoją opinią w komentarzach.


Składniki (na około 45 rogalików)
500 g mąki pszennej +3 łyżki do podsypywania
250 g masła lub margaryny
2 żółtka
4 łyżki cukru pudru
1/2 szklanki ciepłego mleka
50 g świeżych drożdży
1 jajko do smarowania rogalików
powidła śliwkowe lub inne
cukier puder do oprószenia

Mleko lekko zagrzać, wkruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru i dokładnie wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać dodać lekko roztrzepane zółtka, cukier, roztopione przestudzone masło oraz wyrośnięte drożdże. Wszystko zagnieść i uformować kulę. Ciasto powinno być lepkie.
Zawijamy kulę ciasta lekko w ściereczkę bawełnianą i wkładamy do garnka z zimną wodą tak aby zakrywała ona ciasto.
Po wypłynięciu ciasta na powierzchnię wody wyciągamy ją i kroimy na trzy części. Każdą część rozwałkowujemy na koło i dzielimy nożem na trójkąty. Na szerszej części trójkąta nałożyć łyżeczką powidła i zwijać do wąskiej części.
Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, każdego rogalika posmarować rozbełtanym jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż będą rumiane.
Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.


rogale topione w wodzie




6 komentarzy: