poniedziałek, 6 listopada 2017

Szarlotka na kruchym cieście

Szarlotka to tradycyjne jesienne ciasto, którego nie może zabraknąć w żadnym domu. Jabłka z cynamonem i kruche ciasto to według mnie idealne, zawsze sprawdzające się połączenie. Podczas pieczenia w kuchni rozchodzą się takie aromaty, że ciężko jest się powstrzymać żeby nie zjeść od razu połowy blachy. Polecam zwłaszcza miłośnikom korzennych smaków.


 Składniki

Ciasto
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g masła
  • 130 g cukru 
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 5 żółtek
Nadzienie
  • 1,5 kg szarych renet
  • 600 ml rozprażonych słodzonych jabłek
  • 1,5 łyżki cynamonu
  • 2 łyżki cukru
  • 2 garście bułki tartej

Przygotowanie

Ciasto

Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia siekamy z masłem do momentu utworzenia kruszonki. Następnie dodajemy jajka oraz wymieszane cukry i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na pół. Jedną z części owijamy folią i wstawiamy do zamrażarki.

Wykładamy brytfankę papierem do pieczenia. Drugą część ciasta wałkujemy na prostokąt, który pokryje dno brytfanki. Ostrożnie nawijamy ciasto na wałek i przenosimy do brytfanki. Rozciągamy tak aby pokryło całe dno oraz boki do wysokości ok. 4cm. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy na chwilę do lodówki.

Nadzienie

Jabłka obieramy i kroimy w ok. 0,5-1 cm kostkę. Mieszamy z powidłami, 1/2 łyżki cynamonu i łyżką cukru. Próbujemy. Jeśli nadzienie będzie bardzo kwaśne można dodać jeszcze odrobinę cukru.


Farsz wykładamy na ciasto posypane garścią bułki tartej. Wierzch posypujemy 1 łyżką cukru, 1 łyżką cynamonu oraz 1 garścią bułki tartej. Na wierzch trzemy na tarle o dużych oczkach drugą część ciasta z zamrażarki.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 1 godzinę tak aby wierzch ciasta był rumiany. Po wyciągnięciu odstawiamy do ostudzenia.

Szarlotkę podajemy posypaną cukrem pudrem, z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.



Smacznego !



3 komentarze: