Cynamonowe naleśniki z prażonymi jabłkami

Cynamonowe naleśniki z prażonymi jabłkami (1)Dziś zapraszam Was na pyszne cynamonowe naleśniki z prażonymi jabłkami. Idealne na obiad lub wczesną kolację. Osobiście uwielbiam cynamonowe smaki i prażone jabłka. Po powrocie z jesiennego spaceru nie ma nic przyjemniejszego niż delektować się kubkiem gorącej kawy zbożowej w towarzystwie cynamonowych naleśników o tak pysznym jabłkowym wnętrzu. Spróbujcie i Wy 🙂

Składniki: (na 5-6 sztuk)

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody gazowanej
  • odrobina soli
  • 1 jajko M
  • duża szczypta cynamonu
  • jabłka prażone z cynamonem (około 1 czubatej łyżki na naleśnik)
  • 1 czubata łyżeczka cukru pudru
  • 1 czubata łyżeczka cukru cynamonowego CELIKO – do nabycia w ZdrowyMarket24

Naleśniki podałam w towarzystwie mojej ulubionej klasycznej kawy INKI BIO (do nabycia w ZdrowyMarket24)

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, dolewamy mleko i wodę, wbijamy całe jajko i dodajemy dużą szczyptę cynamonu. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji masy (można krótko zmiksować).

Porcję ciasta wylewamy na lekko natłuszczoną patelnię. Naleśniki smażymy z obu stron (nie powinny być zbyt grube, ani zbyt mocno wysmażone). Na każdy naleśnik nakładamy porcję prażonych jabłek z cynamonem (u mnie około 1 czubatej łyżki, nakładam na połowę placka następnie go składam).

Naleśniki oprószamy mieszanką cukru pudru i cukru cynamonowego.

Cynamonowe naleśniki z prażonymi jabłkami (2)

zdrowymarket24-logo-1504014785

Smacznego

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz