Ciasto kokosowy cytrusek z kremem mascarpone

Ciasto kokosowy cytrusek z kremem mascarponeDziś zapraszam Was na pyszne ciasto – kokosowy cytrusek z kremem mascarpone. Idealna słodkość do kawy lub herbaty. To ciasto kryje w sobie tyle smaków, które odkrywa się z każdym kęsem – słodycz przełamana delikatną cytrynową nutą i kokos, dzięki któremu ciasto jest wilgotne i długo zachowuje swoją świeżość, a wszystko uzupełnia pyszny cytrynowy krem z mascarpone. Spróbujcie.

Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY  www.layman.pl/bitwa-na-przepisy

Ciasto kokosowy cytrusek z kremem mascarpone
Write a review
Print
855 calories
10 g
275 g
86 g
15 g
48 g
250 g
803 g
8 g
0 g
26 g
Nutrition Facts
Serving Size
250g
Amount Per Serving
Calories 855
Calories from Fat 752
% Daily Value *
Total Fat 86g
132%
Saturated Fat 48g
241%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 4g
Monounsaturated Fat 22g
Cholesterol 275mg
92%
Sodium 803mg
33%
Total Carbohydrates 10g
3%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 8g
Protein 15g
Vitamin A
67%
Vitamin C
0%
Calcium
25%
Iron
5%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
  1. 3 jajka
  2. 2 łyżki mąki kukurydzianej
  3. skórka starta z 2 cytryn
  4. 2 1/2 łyżki soku z cytryny
  5. 3/4 szklanki cukru
  6. 3/4 miękkiego masła
  7. 2 łyżki wiórek kokosowych
  8. 1 1/2 szklanki mąki pszennej
Składniki na krem
  1. 250 g serka mascarpone
  2. 180-200 ml śmietany kremówki 30%
  3. sok z jednej cytryny
  4. 2 1/2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie
Ciasto
  1. Jajka ubijamy z cukrem. Cytrynę sparzamy wrzątkiem. Do masy jajecznej dodajemy startą skórkę z dwóch cytryn oraz 2 1/2 łyżki soku. Następnie dodajemy kokos, miksujemy. Dodajemy pozostałe składniki: miękkie masło, przesianą mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą. Wszystko miksujemy na gładką masę.
  2. Masę przekładamy tortownicy (wysmarowana margaryną i obsypana kaszą manną). Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy 30-35 minut, do tzw. suchego patyczka.
  3. Wyciągamy i studzimy. Gdy ciasto przestygnie przecinamy na pół tworząc dwa placki pomiędzy, które nakładamy krem.
Krem
  1. Śmietanę ubijamy na sztywno. Serek mascarpone łączymy z sokiem z cytryny i cukrem pudrem. Następnie łączymy delikatnie z ubitą śmietaną.
  2. Wierzch ciasta dowolnie dekorujemy, np. cukrem pudrem.
  3. Smacznego
Notes
  1. Przepis własny
beta
calories
855
fat
86g
protein
15g
carbs
10g
more
Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko https://www.slodkieokruszki.pl/
Print Friendly, PDF & Email

8 comments

  1. Magdalena says:

    Komentarze ze starego bloga:

    barbaramarias
    2015/04/16 01:16:51
    Wygląda wspaniale

    Gość: Konczi i Szpileczka, *.static.ssm.silesia.pl
    2015/04/16 08:09:55
    Pyszne ciasto!

    Gość: An etka, *.play-internet.pl
    2015/04/16 14:58:50
    A jaka jest wielkość tortownicy 🙂 ?

    Gość: Marzena, *.play-internet.pl
    2015/04/16 15:09:47
    Ale wspaniałe ciasto. Z chęcią wproszę się na kawałeczek 🙂 pozdrawiam 🙂

    matleen
    2015/04/16 16:34:01
    U mnie tortownica 26 cm, ale polecam mniejszą wówczas placek jest wyższy i lepiej się kroi.
    Pozdrawiam serdecznie

    matleen
    2015/04/16 16:34:25
    Zapraszam zapraszam 😉

    8ewelin
    2015/04/16 16:38:24
    Upiekłam
    Rewelacyjny torcik!
    Już połowy nie ma 🙂

    karolciamad
    2015/04/16 16:46:29
    Jak zobaczyłam w nocy przepis to musiałam wypróbować Upiekłam jest super. Zrezygnowałam z kremu. Samo ciasto jest fantastyczne

    matleen
    2015/04/16 16:59:02
    Cieszy mnie bardzo, że ciasto z mojego przepisu się udało i smakuje 🙂
    Pozdrawiam serdecznie i … smacznego 😀

    Gość: lekcjewkuchni.blogspot.com, *.adsl.inetia.pl
    2015/04/16 18:53:49
    Wspaniałe ciacho, uwielbiam kokos:) Dziękuję za wizytę u mnie za proszenie do siebie, na pewno będę wpadać, bo przepisy na Twoim blogu są smakowite:) zapraszam też częsciej do siebie i pozdrawiam:)

    Gość: Rocksanka, *.internetunion.pl
    2015/04/16 19:18:39
    słonecznie ciacho – idealna na tę wiosenną (nie)pogodę… 🙂

    Gość: Mikołaj Plich, *.awacom.net
    2015/04/16 19:25:25
    Bardzo fajne ciasto i smaki moje 🙂

    matleen
    2015/04/17 01:03:30
    Dziękuję wszystkim za wizytę i miłe słowa 🙂
    Pozdrawiam serdecznie

    werciia
    2015/04/17 19:35:57
    Pyszności!

    dorotasmakuje
    2015/04/20 08:17:12
    to ciacho brzmi pysznie !

Dodaj komentarz