piątek, 3 listopada 2017

Szarlotka prowansalska


Hej!
Mega pysznym ciastem jest szarlotka prowansalska. Smak jabłek jest przełamany ziołami, ale w sposób delikatny, subtelny. Najlepsza jest na drugi dzień po upieczeniu.

Potrzebujemy:

  • kg kwaskowatych jabłek
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • ¾ kostki margaryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • ½ szklanki cukru krystalicznego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ słoiczka dżemu pomarańczowego
  • starta skórka pomarańczowa
  • zioła prowansalskie


Jabłka obieramy i kroimy na kawałki. Wrzucamy do garnka, dodajemy startą skórkę z pomarańczy zasypujemy cukrem krystalicznym i podduszamy około 5 minut. Chodzi o to by jabłka puściły sok i były jędrne. Odstawiamy do ostygnięcia.
Mąkę wsypujemy do miseczki, dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia i wkładamy margarynę. Wszystko rozgniatamy widelcem i dokładamy jajko. Szybko zagniatamy. Ciasto powinno być sypkie, które dzielimy na dwie części. Jedną wsypujemy na dno blaszki wyłożonej papierem. Lekko ugniatamy i smarujmy cienką warstwę dżemu pomarańczowego. Posypujemy ziołami prowansalskimi i wykładamy jabłka. Jabłka posypujemy resztą ciasta. Pieczemy na złoty kolor a po wyjęciu z piekarnika posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz