SKŁADNIKI
Orzechowy spód:
- 130 g mąki ryżowej
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru kokosowego
- ½ łyżeczki soli morskiej
- 120 g masła orzechowego 100%
- 20 g masła
- 1 żółtko
- 30 ml mleka
Sernik:
- 800 g sera ricotta
- 6 łyżek cukru kokosowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3 jajka + 1 białko
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Karmelizowany bekon:
- 150 g surowego boczku w plastrach
- 40 ml whisky
- 40 ml syropu klonowego
PRZYGOTOWANIE
Orzechowy spód
- Suche składniki wymieszaj ze sobą. Następnie dodaj masło orzechowe oraz tradycyjne, wbij żółtko i wlej mleko. Zagnieć ciasto i uformuj w kulę. Kolejno wstaw na 30 minut do lodówki.
- Foremkę o średnicy 20 cm pokryj od spodu papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim spód formy. Ponakłuwaj widelcem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 20-25 minut. Spód odstaw do całkowitego wystudzenia.
Sernik
- Ser riccota przełóż do malaksera, wbij jajka, dodaj cukier kokosowy, ekstrakt waniliowy i wsyp mąkę ziemniaczaną. Zmiksuj, aż otrzymasz gładką masę.
- Gotową masę serową przełóż do formy z podpieczonym spodem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez godzinę, a następnie zmniejsz temperaturę do 160°C i piecz ok. kolejne 30 minut do suchego patyczka.
- Gotowy sernik wystudź całkowicie w piekarniku z uchylonymi drzwiami.
Karmelizowany bekon
(najlepiej przygotować w momencie podania — wtedy będzie chrupiący)
- Połącz whisky z syropem klonowym. Przelej do naczynia i włóż pokrojone na mniejsze kawałki plastry boczku. Odstaw na godzinę.
- Następnie smaż z obu stron na mocno rozgrzanej patelni, aż stanie się chrupiący. Odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
- Na sam koniec polej dodatkową porcją syropu klonowego i ułóż na gotowym serniku.
10 komentarzy
Ciekawy przepis! Spotkałam się już z takimi kulinarnymi innowacjami jak lody z boczkiem, więc sądzę, że sernik z boczkiem też by mi smakował
O kurcze! Lody z boczkiem! To musi być coś! Będę musiał zrobić, bo inaczej będą mi się śniły po nocach. 😀
cudowny sernik! Niespotykany, wspaniały:)
Ależ się cieszę! Dziękuję 😉
Uwielbiam takie połączenia. Klasa!
Bardzo mi miło! 🙂
Jeszcze takiego ciekawego połączenia nie próbowałyśmy 😛
Wszystko przed Wami! 😀
czekam na nowy sprzęt do kuchni i meble i to będzie pierwsze ciasto, które zrobię! <3
Ale ekstra! Cieszę się, że mój przepis ochrzci Twój piekarnik! Czekam na efekty! 😀