niedziela, 20 grudnia 2015

Ciasto Krówka


Ciasto od wielu lat pieczone w mojej rodzinie ( najczęściej przez moją Mamę ) i bardzo przez nas lubiane :). W sieci pod nazwą "Krówka" znajdziecie ciasta zupełnie odmienne - najczęściej z masą kajmakową i orzechami. Moja wersja, to biszkopt na mące krupczatce, wkładka kokosowa, krem budyniowo - maślany i fajna, choć słodka polewa ( dlatego do kremu dodajemy niewielką ilość cukru ), która jest wg mnie taką kropką nad "i". Cóż, dla mnie Krówka jest tylko jedna.. ;). Zachęcam do zapoznania się z przepisem :).


Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki krupczatki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady, startej
Blat kokosowy:
  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 g wiórków kokosowych
Krem budyniowo - maślany:
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy na 3/4 litra mleka
  • 200 g masła, w temperaturze pokojowej
Polewa:
  • 3 cukry wanilinowe ( opakowanie 16 g )
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 g masła
Wykonanie:

Biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Dodawać żółtka, jedno po drugim, miksując na wolnych obrotach miksera. Na koniec wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz startą czekoladę i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia. Ciasto przelać do formy o wymiarach 24 x 34 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec około 25 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Po upieczeniu lekko przestudzić w formie następnie wyjąć i całkowicie wystudzić.


Blat kokosowy:

Białka ubić na sztywno. Następnie dosypywać stopniowo cukier, cały czas ubijając. Dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do formy o wymiarach 24 x 34 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać. Piec około 20 minut w temperaturze 200°C, do jasno - brązowego koloru. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.


Krem budyniowo - maślany:

Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotować budyń. Przykryć folią spożywczą tak, aby dotykała jego powierzchni i odstawić do całkowitego wystudzenia.

Masło utrzeć/zmiksować na puszystą masę. Stopniowo dodawać wystudzony budyń, ucierając/miksując po każdym dodaniu.


Złożenie ciasta:

Na blat biszkoptowy wyłożyć cały krem budyniowo - maślany. Wyrównać. Na krem położyć blat kokosowy. Polać polewą ( opis wykonania poniżej ). Wstawić do lodówki na kilka godzin.


Polewa:

Wszystkie składniki polewy umieścić w garnuszku i zagotować. Gotować około 20 minut, do lekkiego zgęstnienia polewy. Jeszcze ciepłą polewą polać ciasto.


Smacznego :)




1 komentarze:

  1. Krówka?! długo nie trzeba mnie namawiać, poproszę kawałeczek :D
    zapraszam do siebie po inspiracje http://zdrowoipysznienatalerzubykatarzynka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates