24.10.2017

Delikatna zupa krem z dyni

Po bardzo długiej przerwie, przedstawiam Wam kolejny przepis. Tym razem jest to delikatna zupa kremowa z dyni -pomimo dodatku imbiru. Zależało mi na jak największym opróżnieniu lodówki, a ponadto dyni w tym roku kupiłam zdecydowanie za dużo, bo aż 11 kg ! :) Pomrożona, zapasteryzowana czeka na swoją kolej ;) No i oczywiście musiała powstać zupa krem !






Składniki: 
60 dag obranej i bez włókien dyni
1 marchew
1 pietruszka
łyżeczka tartego imbiru
por (garść)
śmietana
1.5 szklanki bulionu
sól, pieprz, opcjonalnie sos sojowy
Wykonanie:
Pora pokroić w plasterki – potrzebujemy około garści, dynię kroimy w małą kostkę, marchew i pietruszkę też w plasterki. Imbir ścieramy na tarce na małym oczku.
Pora podsmażamy na oleju, jak zmięknie dodajemy dynię.  Smażymy, aż dynia lekko zmięknie, dodajemy marchew, pietruszkę i imbir. Smażymy jeszcze chwilę. Bulion w tym czasie podgotowujemy w osobnym garnku, wrzucamy warzywa i gotujemy je do miękkości. Na końcu blendujemy naszą zupę na krem.  Doprawiamy według uznania, można pokropić odrobiną sosu sojowego. Podajemy ze śmietanowym kleksem. 
Smacznego !




Komentarze (4):

25 października 2017 06:44 , Anonymous Anonimowy pisze...

Bardzo łatwy, fajny przepis. Nie miałam tylko bulionu, skorzystałam więc z gotowego bulionu od Krakusa i wyszło bardzo smacznie i szybko. Polecam przepis.

 
25 października 2017 08:51 , Blogger Justyna pisze...

Ja zawsze sobie mrożę jak robię rosół, mam zapasy ;)

 
10 listopada 2017 15:57 , Blogger Unknown pisze...

Jak zawsze o tej jesiennej porze roku nachodzi mnie smak na zupę z dyni. Zanim znalazłam przepis Justyny nie raz już miałam sie zabrać za wygooglowanie jakiegoś przepisu z internetu, No ale teraz już mam przepis który muszę wypróbować. Następny krok to zakup dyni :D

 
11 listopada 2017 03:03 , Blogger Justyna pisze...

Aniu, jak bedziesz w Polsce to dam Ci słoiczek z musem z dyni ! Tylko się przypomij ;)

 

Prześlij komentarz

Subskrybuj Komentarze do posta [Atom]

<< Strona główna