Porady i recenzje

Fakty i mity na temat sushi

Sushi zostało wynalezione przez przypadek? Czy wyobraźnia jest ograniczeniem w komponowaniu sushi? Tylko mężczyźni mogą być mistrzami sushi? Na te i wiele innych pytań odpowiedź w tym artykule.

Jest niezwykle ważnym elementem kuchni Japonii. Ta tradycyjna potrawa zyskała uznanie na całym świecie, docierając do jego najmniejszych zakątków. Popularyzacja tego dania sprawiła, że coraz więcej się o nim czyta i mów. Niestety, nie wszystkie łatwo dostępne informacje, szczególnie te zawarte w Internecie są prawdziwe. Brak wiedzy i obawa przed nowym, sprawia, że często powielane są nieprawdziwe informacje. Sushi pochodzi z odległego kraju i droga jaką pokonało docierając do Europy jest długa. W artykule sprostowano najczęstsze wątpliwości związane z japońskim sushi.

Gdzie i jak wynaleziono sushi?

Początkowo ryby i owoce morza były przekładane w beczkach ryżem, który pełnił funkcję konserwującą żywności. Nie konsumowano go, lecz wyrzucano, do momentu odkrycia, że ryż świetnie komponuje się z rybami. Nastąpiło to w czasach ubogich zbiorów podczas zmagania się wyspy z klęskami żywiołowymi. Od tej pory nie wyrzucano już ryżu, tylko narodziło się to wyśmienite połączenie ryb i owoców morza z ryżem, które znamy do dziś.

Sposób konserwowania ryb i owoców morza wywodzi się z Chin, lecz potrawa powstała na Wyspach Japońskich. Sushi pochodzi więc z Japonii. Ponadto sushi wpisane jest na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego UNESCO, jako element kuchni japońskiej. Takie wyróżnienie, z pewnością zostało sprawdzone i przebadane przez historyków.

Mistrz sushi – Itame

Tworzenie sushi nie jest proste. Mistrz sushi musi znać zasady łączenia ryb i dodatków. Nie wszystko można dowolnie połączyć. Istnieje wiele kursów i szkół, by zostać Itame – szefem kuchni sushi, ponieważ nie jest to prosty zawód.

Przez długi czas twierdzono, że mistrzami sushi mogą zostać tylko mężczyźni. Obecnie przekonanie to jest już mitem, ponieważ istnieje wiele restauracji, gdzie sushi przygotowywane jest przez mistrza sushi kobietę. Japonia jest bardzo konserwatywnym krajem i dawnej wierzono, że temperatura ciała kobiet negatywnie wpływa na smak ryby podczas formowania nigri sushi. Okazało się, że dzięki sprawniejszym zdolnościom manualnym, kobiety potrafią przygotować je o wiele sprawniej niż mężczyźni.

Zasady odżywiania dotyczące sushi

Nie wolno mieszać sosu sojowego z Wasabi. To przekonanie należy do dość osobliwych i jest wyłącznie kwestią gustu. Każdy ma inne upodobania i nie należy nakłaniać do zmiany przyzwyczajeń. Jeżeli lubimy takie połączenia, czemu mieliśmy z nich zrezygnować. Etykieta japońska nie przewiduje kary chłosty, więc możemy spożywać sushi na swój ulubiony sposób, bez jakichkolwiek ograniczeń w tej kwestii.

Czy podczas spożywania sushi nie powinno się pić żadnych napoi? Według ogólnej zasady zdrowego odżywiania, nie powinno się popijać żądnego posiłku minimum 30 minut zarówno przed, jak i po jedzeniu. Zasada ta nie tyczy się wyłącznie sushi, lecz każdego jedzenia. Nabiera to szczególnego znaczenia, biorąc pod uwagę, iż sushi zalicza się do zdrowej żywności. Nawadnianie organizmu jest jak najbardziej wskazane, lecz zaleca się uzupełniać płyny w odpowiednich porach.

Więcej informacji
Artykuł został przygotowany przez Gold Sushi – Sushi dostępne w Warszawie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *