Share the post "Kanapki zapiekane z grzybami i serem / Baked mushroom and cheese sandwich"
Dziś przedstawiam świetny pomysł na szybkie i przepyszne śniadanie lub kolację, idealne na tą porę roku. Szybkie, łatwe i przyjemne kanapki z podsmażonymi z cebulką grzybami, zapieczone pod warstwą mieszanki serów z pewnością zaspokoją apetyt całej rodziny. Jeśli lubisz tego typu dania polecam także przepyszne tosty z karmelizowaną cebulą, dżemem i brie, tosty z boczkiem, brie i karmelizowaną cebulą, czy tosty z boczkiem, serem i figami – wszystkie obłędne i bardzo serowe 😉 Zapraszam!
Scroll down for recipe in English
Kanapki zapiekane z grzybami i serem
(2-4 porcje)
Składniki:
- 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
- 1-2 łyżki oleju roślinnego
- 250 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
- 1/2 łyżki mąki
- 1/2 szklanki mleka
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 1/2 szklanki startego na tarce ulubionego sera żółtego
- 1/2 szklanki pokrojonego w kostkę sera brie albo camemberta
- 4 kromki chleba
- masło do posmarowania chleba
Przygotowanie:
- Rozgrzej średnią patelnię, wlej olej, dodaj cebulę i smaż do zeszklenia. Następnie dodaj grzyby i podsmażaj aż zmiękną.
- Dodaj mąkę, wymieszaj, następnie wlewaj mleko cały czas mieszając i gotuj, aż całość zgęstnieje.
- Dopraw solą, pieprzem i natką pietruszki i wmieszaj parmezan.
- Posmaruj wszystkie kromki masłem i ułóż na blaszce do pieczenia, stroną z masłem do dołu.
- Wyłóż na każdą kromkę grzyby, posyp serami i zapiekaj w nagrzanym do 180 oC piekarniku aż ser się rozpuści, przez około 15 minut.
Smacznego!
English version
Baked mushroom and cheese sandwich
(2-4 servings)
Ingredients:
- 1 large onion, chopped
- 1-2 tbsp vegetable oil
- 250 g mushrooms, sliced
- 1/2 tbsp flour
- 1/2 cup milk
- salt and pepper
- 1 tsp chopped fresh parsley
- 2 tbsp grated Parmesan cheese
- 1/2 cup grated melting cheese any kind
- 1/2 cup chopped brie or camembert cheese
- 4 slices of bread
- butter for spreading on bread
Preparation:
-
Heat medium pan with oil add onion and cook until translucent. Add mushrooms and cook until soft.
-
Add flour, stir, slowly add milk, stirring all the time and cook until sauce thickens.
-
Season with salt, pepper and parsley and mix grated Parmesan cheese.
-
Spread one side of each slice with butter and place on a baking tray, buttered side down.
-
Spoon mushroom mixture on each slice, top with cheeses and bake at 180 oC until cheese is melted and mixture is hot, about 15 minutes.
Enjoy!
warnik says
Cudowne, takie jak pamiętam z dzieciństwa. No, może nie dokładnie takie 😉 ale ten roztopiony ser zawsze już będzie mi się kojarzył z kolacjami mojej mamy.
Dzi says
Tak, i im więcej roztopionego sera tym lepiej… 😉
Krzysiek says
Cudo, jeść póki świeże 🙂