Ciasto cytrynowe na pewno zna każdy. Jest proste w przygotowaniu, wystarczy jedynie wymieszać składniki – a co za tym idzie – można je przygotować w kilka minut! Do przygotowania ciasta użyłam mąki orkiszowej. Cytrynowiec jest miękki, puszysty. Ciasto nie jest zbyt słodkie, ale dosładza je lukier.
Zapraszam do zapoznania się z przepisem i wypróbowania w domu 🙂
składniki
Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki orkiszowej
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 0,5 szklanki oleju
- sok z 2 dużych cytryn
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta kurkumy
Lukier:
- sok z połówki cytryny
- ok. 1/2 szklanki cukru pudru
przygotowanie
- Do miski daj jajka oraz cukier. Utrzyj je na puszystą masę. Następnie cały czas miksując dodawaj po trochę oleju, dodaj też jogurt naturalny oraz sok z cytryny.
- Mąkę orkiszową wymieszaj z ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i kurkumą. Dodawaj je stopniowo do ciasta.
- Ciasto wyłóż na formę do pieczenia (keksówkę). Piecz około 35 minut w 180 stopniach Celsjusza.
- Aby przygotować lukier cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny. Kiedy ciasto ostygnie posmaruj je powstałym lukrem.
Sprawdź inne przepisy na ciasta – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Najszybsza i najsmaczniejsza surówka z kapusty pekińskiej
- Termosy obiadowe długo trzymające ciepło! Termosy N’OVEEN
- 30 przepisów na desery i ciasta z galaretką
- Przepis na 20 naleśników
- Garnek tytanowy – 3 najważniejsze cechy i korzyści tego naczynia kuchennego
- Jak zastąpić śmietanę w zupie? Użyj tego składnika, a nie pożałujesz!