grudnia 03, 2016

Tort czekoladowo-buraczany



Składniki:
(tortownica o średnicy 20 cm.)

Ciasto
  • 6 jajek
  • 1/2 szkl. cukru drobnego do wypieków
  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 100 g. gorzkiej czekolady
  • 100 g. mlecznej czekolady
  • 1 mniejszy burak
  • 1 czubata łyżka ciemnego kakao
  • 1 łyżka soku z limonki


Buraka obierz, umyj i zetrzyj na tarce na papkę (tak jak ziemniaki na placki ziemniaczane). Startą papkę włóż na drobniutkie sitko i mocno ją odciśnij z soku przyciskając grzbietem łyżki. Po odciśnięciu soku z buraka powinna pozostać kulka wielkości małej cytryny.

Obie czekolady połam na kosteczki i umieść w rondelku. Postaw na bardzo małym ogniu i podgrzewaj, aż się rozpuszczą do konsystencji płynnej (nie doprowadzaj do zagotowania). Zdejmij z ognia i ostudź.

Do szklanki wlej sok z limonki, wsyp proszek i sodę. Wymieszaj i odstaw na kilka minut.

Jajka wbij do wysokiej miski, dosyp cukier i miksuj mikserem na wysokich obrotach przez 5-6 minut. Do masy jajecznej dodaj papkę z buraka, połowę przesianej mąki i łyżeczkę ostudzonej czekolady. Zmiksuj.
Dodaj resztę mąki, ciemne kakao, namoczony proszek i sodę oraz znowu trochę czekolady. Zmiksuj. Wlewaj resztę czekolady i miksuj, aż składniki się połączą.

Dno tortownicy o średnicy 20 cm. wyłóż papierem do pieczenia. Papier oraz boki tortownicy posmaruj odrobiną masła. Do formy wyłóż ciasto. Wstaw do piekarnika uprzednio nagrzanego do 180°C i piecz około 50 minut (do suchego patyczka). 

Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź w tortownicy. Zimne wyjmij z formy i przekrój na 4 blaty (ostatni będzie wypukły, gdyż ciasto urośnie "z górką").



Krem czekoladowy
  • 100 g. gorzkiej czekolady
  • 200 g. serka mascarpone
  • 150 g. śmietanki 36%
  • 1 op. śmietan-fixu (9 g.)
  • 1 łyżeczka cukru pudru


Czekoladę połam na kostki w włóż do małego rondelka. Podgrzewaj na malutkim ogniu, aż czekolada będzie płynna (nie doprowadzaj do zagotowania). Odstaw do całkowitego wystudzenia.

Do mocno schłodzonej śmietanki wsyp cukier puder i śmietan-fix, miksuj około 3 minut, aż śmietana będzie sztywna.

W drugim naczyniu mascarpone zmiksuj przez kilka sekund. Dodawaj po łyżeczce całkiem zimnej czekolady i za każdym razem miksuj bardzo krótko, tylko do połączenia z czekoladą.

Do masy czekoladowej przełóż ubitą śmietankę i całość zmiksuj.



Krem buraczany
  • 3/4 szkl. świeżego soku z buraków
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego w pudrze (zmielonego w młynku do kawy)
  • 1 czubata łyżka żelatyny
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 300 g. serka mascarpone
  • skórka otarta z połówki limonki


Żelatynę zalej wodą, wymieszaj i odstaw na 10 minut.

Sok z buraków podgrzej, aby był mocno ciepły (nie doprowadź do zagotowania!). Zdejmij z ognia i przełóż do gorącego soku napęczniałą żelatynę. Odstaw na minutę a następnie mieszaj, aż żelatyna całkiem się rozpuści w soku. Odstaw i czekaj, aż "galaretka" zacznie tężeć.

Mascarpone zmiksuj krótko z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i skórką z limonki. Do mascarpone wlewaj po trochę tężejącej galaretki buraczanej i zmiksuj całość.



Do nasączenia
  • 1/2 szkl soku z pomarańczy


Dolny blat ciasta nasącz około 2 łyżkami soku z pomarańczy. Rozsmaruj na nim połowę kremu buraczanego. Przykryj drugim blatem, nasącz go i wyłóż cały krem czekoladowy. Przykryj trzecim blatem, nasącz sokiem i posmaruj drugą połową kremu z buraka. Połóż górny blat. Dociśnij, aby wszystkie warstwy dobrze się skleiły.

Tort przykryj ściereczką i wstaw na 6-8 godzin do lodówki. 




Polewa czekoladowa
  • 100 g. czekolady gorzkiej
  • 100 ml. śmietanki 30%

Dekoracja
  • 100 g. mlecznej czekolady

W rondelku podgrzej mocno śmietankę, ale nie doprowadzaj do jej zagotowania. Zdejmij śmietankę z ognia i dodaj do niej połamaną na kostki gorzką czekoladę, odstaw na 2 minuty. Po tym czasie mieszaj, aż śmietanka dobrze się wymiesza z czekoladą. Lekko przestudź i rozsmaruj polewę po wierzchu i bokach tortu.
Od razu udekoruj tort startą mleczną czekoladą lub/i rurkami z czekolady (rozpuść czekoladę, gorącą rozsmaruj na metalowej blaszce, zaczekaj aż zastygnie i zeskrobuj ostrym nożem czekoladę tworząc rurki).
Zaczekaj, aż polewa zastygnie.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz