Jak nie marnować jedzenia? 4 praktyczne wskazówki

jak nie marnować jedzeniaMarnowanie jedzenia, to ogromny problem. Statystycznie w Polsce rocznie wyrzuca się około 8-9 milionów ton żywności. Ciężko sobie wyobrazić taką ilość jedzenia, prawda? Ale co my możemy zrobić? Na początek zacznijmy od poprawy sytuacji w swoim domu, co wpłynie również korzystnie na nasz budżet. Jak to zrobić? Od czego zacząć? Poniżej znajdziecie 4 praktyczne wskazówki. Pamiętajcie, że kluczem do prowadzenia oszczędnej kuchni jest przede wszystkim: organizacja i umiejętne gospodarowanie żywnością.

Po pierwsze. Planuj swoje zakupy

Warto ustalić jakiś konkretny schemat działania. Dobrym pomysłem jest planowanie posiłków z wyprzedzeniem (np. 3 dniowym), co umożliwi zakupienie tylko niezbędnych produktów. Planując posiłki pamiętaj, aby najpierw sprawdzić co masz w lodówce czy kuchennych szafkach. Wykorzystaj posiadane produkty, zwłaszcza te z krótkim terminem przydatności.

Warto też chodzić do sklepu ze spisaną listą zakupów. Dzięki temu o niczym nie zapomnisz, nie kupisz czegoś w nadmiarze, uchroni nas ona też przed zakupami impulsywnymi, dokonywanymi spontanicznie, bez przemyślenia, a także zaoszczędzi nasz czas i pieniądze.

Po drugie. Uważaj na promocje.

Nie ulegaj promocjom na produkty, których nie było na liście. W szczególności tych z krótkim terminem przydatności, bo w przeciwnym wypadku po prostu się zmarnują. Złota zasada! Skoro czegoś nie masz na liście najwidoczniej nie jest Ci to potrzebne 😉

Po trzecie. Bądź kreatywny w kuchni.

Kreatywność w kuchni, to podstawa. Staraj się nie myśleć szablonowo. Wymyślaj nowe potrawy z tego co masz pod ręką. W ten sposób nie tylko nie zmarnujesz jedzenia, ale również odkryjesz nowe ciekawe smaki i wzbogacisz swoje domowe menu.

Jeśli zostały Ci jakieś produkty np.ugotowane ziemniaki, jajka nie wyrzucaj ich. Wykorzystaj je do przygotowania czegoś pysznego, np.:

  • ugotowane ziemniaki – możesz z nich przygotować: kopytka (tradycyjne lub z serem), zapiekankę ziemniaczaną, kuleczki ziemniaczane;
  • czerstwe pieczywo – możesz z niego przygotować: grzanki lub bułkę tartą;
  • ugotowane jajka – możesz je wykorzystać do: najróżniejszych sałatek czy past kanapkowych;
  • ugotowany ryż, kasza czy makaron – idealny do: najróżniejszych zapiekanek, sałatek, dodatek do wielu zup.

kopytka

Po czwarte. Odpowiednio przechowuj żywność.

Sposób przechowywania żywności odgrywa niezwykle ważną rolę w utrzymaniu ich jak najdłuższej przydatności do spożycia, a tym zminimalizowania lub całkowitego wyeliminowania problemu marnowania jedzenia. Jak prawidłowo przechowywać żywność? Sposobów jest wiele, np. szczelne pojemniki lub pakowanie próżniowe. Ja zdecydowanie polecam Wam tą drugą opcję. Dlaczego? Pakować próżniowo można właściwie wszystko: pieczywo (chleby, bułki), drób, ser żółty, warzywa, owoce, mięso czy ryby. Produkty zapakowane próżniowo nie tylko mają dłuższy termin do spożycia, ale również zachowują swoje witaminy i cenne składniki odżywcze. Dodatkowo docenicie tą metodę , jeśli np. jednak skusicie się na jakąś promocję i kupicie za dużą ilość jakiegoś produktu 😉

Warto zastanowić się nad dobrą zgrzewarką próżniową. Ja polecam Wam małą poręczną zgrzewarkę próżniową FFS001X FoodSaver. Prosta w obsłudze, zajmuje niewielką ilość miejsca w kuchni, w szybki sposób zapakujecie swoje produkty i zachowacie ich przydatność do spożycia na dłuższy czas. A dodatkowo możesz dzięki niej też skrócić np. czas marynowania mięsa. Jak to możliwe? O tym już w następnym wpisie.

Zgrzewarka próżniowa FFS001X FoodSaver (3)

Zgrzewarka próżniowa (1)Zgrzewarka próżniowa (2)Zgrzewarka próżniowa (3)

Gdzie można kupić takie urządzenie? Na stronie FoodSaver, gdzie oprócz opisywanego modelu zgrzewarki próżniowej znajdziecie jeszcze inne oraz najróżniejsze akcesoria pasujące do urządzeń.

logo_foodsaver

http://www.food-saver.pl/

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz