wtorek, 29 września 2015

Drożdżówki z jabłkami i wanilią


Zastanawiałam się, którym przepisem rozpocząć swoją przygodę z blogowaniem...Padło na te drożdżówki :). Piekłam je kilka dni temu. Rozeszły się - dosłownie i w przenośni - jak świeże bułeczki ;). Puszyste drożdżowe ciasto z pysznym jabłkowo - waniliowym wnętrzem...Połączenie idealne! Jeżeli jednak Waszym zdaniem jabłka koniecznie MUSZĄ iść w parze z cynamonem i nie ma innej opcji ;), to oczywiście absolutnie nic nie stoi na przeszkodzie by wanilię zamienić na cynamon :). Polecam, są naprawdę świetne!



Składniki na około 20 drożdżówek:
  • 575 g mąki pszennej
  • 300 ml mleka
  • 125 g masła
  • 125 g cukru
  • 35 g drożdży świeżych
  • 5 żółtek
  • 16 g cukru wanilinowego lub domowego cukru z prawdziwą wanilią
Nadzienie:
  • 3 - 4 jabłka, najlepiej odmiana kwaśna i twarda ( łączna waga po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych - około 345 g )
  • 2 - 3 łyżki brązowego cukru
  • 1 laska wanilii
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 
  • sok z połowy cytryny
Kruszonka:
  • 100 g mąki pszennej
  • 75 g masła
  • 60 g cukru
  • 16 g cukru wanilinowego lub domowego cukru z prawdziwą wanilią
Wykonanie: 

Ciasto:

Mąkę pszenną przesiać do miski. Z drożdży zrobić rozczyn; w tym celu pokruszone w miseczce drożdże rozetrzeć z 2 łyżeczkami cukru. Gdy zmienią konsystencję na płynną dodać 1 łyżkę mąki i dokładnie wymieszać. Następnie dodać 1 - 2 łyżki letniego mleka i wymieszać. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( do podwojenia objętości ).
UWAGA: Składniki na rozczyn odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto.

Masło roztopić i odstawić do przestygnięcia. Do mąki dodać cukier, cukier wanilinowy, żółtka, letnie mleko i wyrośnięty rozczyn. Wymieszać do połączenia, następnie wyrabiać przez chwilę. Dodać roztopione i przestudzone masło i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto ( ciasto może się trochę kleić, ale nie dosypywać mąki, ewentualnie oprószać nią tylko lekko dłonie ). Wyrabiać do momentu aż ciasto będzie odchodziło od ścianek naczynia. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( 1 - 1,5 h ).


Nadzienie jabłkowe:

 Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niedużą kostkę. Wrzucić do naczynia i wymieszać z sokiem z cytryny by nie ściemniały. Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół i wyskrobać z niej ziarenka, dodać je do jabłek. Przed samym przystąpieniem do robienia drożdżówek, jabłka wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną.


Kruszonka:

Przygotować kruszonkę: mąkę i oba cukry wymieszać w naczyniu, dodać roztopione masło i wyrobić między palcami na kruszonkę.

 
Gdy ciasto wyrośnie krótko je wyrobić. Z ciasta odrywać kawałki i formować z nich bułeczki o wadze około 60 g każda. Odkładać je na około 15 minut do napuszenia. Następnie każdą kulkę spłaszczać formując placuszek, na środku kłaść po 1 łyżce jabłkowego nadzienia i zlepiać jak pierogi, dobrze dociskając. Końcówki podwijać pod spód formując owalną bułeczkę. Bułeczki układać łączeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w odstępach. Pozostawić do wyrośnięcia ( około 20 - 30minut ).

Po tym czasie bułeczki posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać kruszonką. Piec około 20 minut w temperaturze 180°C - 190°C. Po upieczeniu przełożyć na kratkę i pozostawić do wystudzenia.

 
Smacznego :)












  
















3 komentarze:

  1. "Opowieści z Piekarnika" to wiecej niz kulinaria, to magia aromatów, smaków..."uniesień"podniebienia:)
    Powodzenia Olinka:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oby więcej takich wspaniałych przepisów :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepisy sa proste ciasta widac apetycznie wygladaja. Skorzystam napewno

    OdpowiedzUsuń

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates