czwartek, 19 października 2017

Brokuły pieczone w sosie beszamelowym

Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne brokuły! Nie będę ukrywać, że brokuły z bułką tartą już mi się znudziły, więc dzisiaj zrobiłam je w smacznym wydaniu, a mianowicie z sosem beszamelowym. Wszystkich fanów tego cudownego warzywa zapraszam do spróbowania przepisu. Moim zdaniem  jest to świetny dodatek do dania głównego. Życzę smacznego😊



Składniki:
brokuł 400 g,
mleko 2 szklanki,
masło 2 łyżki,
mąka pszenna 2 łyżki,
gałka muszkatołowa do smaku,
sól i pieprz do smaku,
ser żółty mozzarella 1 garść,

Sposób przygotowania:
Masło rozpuszczamy, dodajemy mąkę pszenną i intensywnie mieszamy aż mąka się przyrumieni. Dodajemy mleko, mieszamy i gotujemy na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Przyprawiamy do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. 
Brokuły myjemy, dzielimy na różyczki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i polewamy sosem. Wierzch posypujemy serem żółtym. Blaszkę przykrywamy folią i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w 200 stopniach przez 20-25 min. Podajemy jako dodatek do obiadu. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz