Makaron z oliwkami i pesto z rukoli

Nadal pozostajemy w temacie makaronów. Tym razem w połączeniu z pysznym i świeżym pesto z rukoli. To świetny sposób na szybki i smaczny bezmięsny obiad. A jeśli macie ochotę na mięso wystarczy, że dorzucicie do niego pokrojoną w drobną kostkę, doprawioną i usmażoną pierś z kurczaka.

Makaron z oliwkami i pesto z rukoli

Składniki:

  • około 250 g krótkiego makaronu np. penne Lubella
  • pół słoiczka czarnych oliwek
  • tarty ser pecorino (lub inny podobny twardy ser) do posypania

Pesto z rukoli:

  • 2 garści rukoli
  • 5 dużych listków bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka tartego sera pecorino (lub innego podobnego twardego sera)
  • 3-4 łyżki pestek słonecznika
  • około 5-6 łyżek dobrej jakości oliwy z oliwek
  • sól

Gotujemy makaron al dente w osolonej wodzie. Oliwki kroimy w plasterki.

Pestki słonecznika możemy podprażyć na suchej patelni, dzięki czemu nabiorą więcej aromatu, ale nie jest to konieczne. Rukolę dokładnie myjemy i osuszamy. Umieszczamy ją wraz z bazylią, czosnkiem, serem, solą i pestkami słonecznika w blenderze lub moździerzu. Dokładnie rozdrabniamy stopniowo dodając oliwę, aż uzyskamy pożądaną gęstość.

Pesto łączymy z gorącym makaronem i oliwkami. Podajemy obsypane dużą ilością sera.

Tak przygotowane pesto możemy również przełożyć do słoiczka, wierzch zalać oliwą z oliwek dzięki czemu nie sczernieje, zakręcamy i przechowujemy w lodówce kilka dni.

Smacznego 😉


Świętuj z Lubellą Światowy Dzień Makaronu

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.