16 października 2017

Ciasto dyniowe z owcami i kruszonką

Ciasto dyniowe z owcami i kruszonką
Zostało mi trochę puree dyniowego postanowiłam więc upiec dyniowe ciasto. Zamiast orzechów użyłam mielonych pestek dyni, dzięki nim w cieście i kruszonce można znaleźć zielone drobinki. Dodałam też śliwki, jabłko i gruszkę pyszne jesienne owoce. Co z tego wyszło?  Wyszło pyszne ciasto dyniowe z owocami i kruszonką. Ciasto długo zachowuje świeżość i ma piękny dyniowy kolor. Jeśli macie ochotę na jesienne dyniowe smaki polecam Wam słodkie bułeczki dyniowe i naleśniki dyniowe.

Ciasto dyniowe z owcami i kruszonką

Jak upiec ciasto dyniowe z owocami i kruszonką?

Składniki suche:
  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 50 g mielonych pestek dyni
  • szczypta soli
  • 120 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 opakowanie cukru z wanilią
Składniki mokre:

  • 250 g jogurtu
  • 2 jajka
  • 125 ml oleju
  • ½ szklanki puree z dyni
Kruszonka:

  • 125 g mąki pszennej tortowej
  • 75 g mielonych pestek dyni
  • 180 g cukru
  • 100 g zimnego masła
  • 1 opakowanie cukru z wanilią
Dodatkowo:

  • 1 jabłko
  • 1 gruszka
  • kilka śliwek
  • cukier puder do dekoracji

Ciasto dyniowe z owcami i kruszonką

Formę o wymiarach 33 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 190°C.

Śliwki umyć osuszyć i pokroić na ćwiartki. Jabłka i gruszki obrać ze skóry i pokroić na ósemki.

Wszystkie składniki na kruszonkę (mąkę, mielone pestki dyni, zimne masło, cukier) posiekać a następnie  rozetrzeć palcami. Powinien powstać mokry piasek. Kruszonkę schować do lodówki.

W jednej misce wymieszać składniki suche (mąkę, mielone pestki dyni, cukier, sól, proszek do pieczenia).
W drugiej misce wymieszać składniki mokre (jogurt, puree dyniowe, olej i jajka). Najlepiej zrobić to widelcem, ewentualnie rózgą.

Połączyć składniki suche z mokrymi. Do mieszania nie należy używać miksera, wystarczy zrobić to delikatnie  widelcem, aż powstanie gęste ciasto. Ciasta nie mieszać zbyt długo ponieważ nie uda się, będzie ciężkie i zakalcowate. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć wydrylowane śliwki, pokrojone jabłko i gruszkę, na koniec wszystko posypać kruszonką.  

Piec w piekarniku rozgrzanym do 190°C  przez około 45 – 50 minut do tzw. „suchego patyczka” i zazłoconej kruszonki

Smacznego :- )

Ciasto dyniowe z owcami i kruszonką
Ciasto dyniowe z owcami i kruszonką



                              

1 komentarz :