poniedziałek, 16 października 2017

Wegetariański barszcz biały



Barszcz biały to pyszna polska zupa!
Przygotowałam jej wegetariańską wersję, która jest pyszna i znacznie lżejsza.
Wspaniały pomysł na rozgrzewającą i zdrową zupę :)

Składniki:

Warzywa na bulion
czosnek
opcjonalnie kilka suszonych grzybów
1 cebula
1 duża marchewka
2 ziemniaki
zakwas na barszcz biały - około pół butelki
1/2 szklanki śmietany 12%
liść laurowy
sól, pieprz
pietruszka

Przygotowanie:
Obierz warzywa na bulion, gotuj od zimnej wody, dodaj sól, kilka kropel oliwy, zmiażdżone 3 ząbki czosnku, suszone grzyby oraz zioła.
Gotuj na najmniejszym ogniu przez około 2 godziny.
Wyłów warzywa.
Podsmaż drobno pokrojoną cebulkę, dodaj marchewkę oraz ziemniaki (posiekane w kostkę).
Duś chwilę, potem wlej bulion i gotuj do zmięknięcia.
Pod koniec dodaj zakwas, tak aby zdążył się jeszcze zagotować.
Do szklanki ze śmietaną wlewaj po łyżce gorącej zupy i mieszaj.
Wlej śmietanę do zupy. Posyp posiekaną natką pietruszki.
Można serwować w wydrążonym chlebku jak i z dodatkiem ugotowanych na twardo jajek :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz