2017/10/16

Zapiekana makaronowa ze szpinakiem, soczewicą i dwoma serami

Już niedługo Święto Makaronu. Dzisiaj przygotowałam bardzo sytą zapiekankę bez mięsa, która gotowa jest w niecałe 20 minut! Makaron penne, soczewica, młody szpinak, czosnek i włoskie sery. Wyrazisty w smaku, twardy i idealny do makaronu grana padano oraz delikatniejszy, krucha ricotta. Całkiem niezły początek tygodnia prawda? 





Zapiekana makaronowa ze szpinakiem, soczewicą i dwoma serami / 2 porcje

Składniki:
  • 300 g makaronu penne
  • 200 g młodego szpinaku (baby)
  • 1/2 szklanki soczewicy z puszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 80 g ricotty
  • 1/2 szklanki startego grana padano plus do posypania
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego oregano


Przygotowanie:
  • Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
  • W tym czasie obieramy ząbki czosnku.
  • Kroimy na plasterki.
  • Na  dużą i głęboką patelnię wylewamy oliwę z oliwek.
  • Obsmażamy czosnek, i dodajemy młody szpinak.
  • Gdy zmniejszy swoją objętość i zmięknie, doprawiamy do smaku.
  • Ugotowany makaron odcedzamy.
  • Przekładamy do szpinaku z czosnkiem.
  • Makaron ze szpinakiem mieszamy z odcedzoną soczewicą.
  • Dodajemy połowę porcji grana padano, mieszamy jeszcze raz.
  • Wykładamy do naczynia żaroodpornego.
  • Wierzch posypujemy pokruszoną ricottą i pozostałą porcją startego grana padano.
  • Zapiekamy w temp. 180 st. przez około 5-10 minut.
  • Podajemy posypane startym grana padano i suszonym oregano.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz