» Przepisy » Przepisy wegetariańskie na obiad » Przepisy na wegetariańskie zupy » Zupa serowa ze szczypiorkiem i bazylią

Zupa serowa ze szczypiorkiem i bazylią


1 5 5
2017-10-16
ok. 30 minut
łatwe
Porcje: 4
Kuchnia europejska
Zupa serowa ze szczypiorkiem i bazylią

Jak Internet długi i szeroki, tyle przepisów na zupę serową. Jeżeli lubisz sery i oczywiście zupy serowe, ten sprawdzony przepis na pewno Ci się spodoba :)

Ta zupa serowa składa się z aż trzech różnych serów. Znajdziesz w niej sery żółte jak gouda i cheddar oraz serek topiony, ale nie sam, bo z pieczarkami. Świeżości dodaje szczypiorek i bazylia, którymi zupę posypuje się tuż przed podaniem. Wszystkie składniki to bardzo smaczne połączenie, które wraz z brokułami i porem oraz aromatycznymi ziołami tworzą super pyszną zupę serową :)

Ta sycąca zupa serowa to idealne danie na chłodniejsze dni. Ale nie oszukujmy się. Fanom sera będzie smakować bez względu na porę dnia czy roku :)

Jeżeli nie jesz mięsa, bulion drobiowy zamień na warzywny. Będzie tak samo smacznie :)

Zupa serowa ze szczypiorkiem i bazylią to smakowita propozycja na obiad. Bo zupa jest tak sycąca, że spokojnie może wystarczyć za dwa dania :)


Składniki na zupa serowa ze szczypiorkiem i bazylią

4 szklanki bulionu drobiowego (1 litr; możesz zastąpić warzywnym)
15 dag sera cheddar
5 dag sera żółtego typu gouda lub morski
1 opakowanie serka topionego z pieczarkami (ok. 100 g)
2 małe marchewki
1 brokuł (można zastąpić zielonymi szparagami )
1 por
2 łyżki masła
1 ząbek czosnku
3 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe
1/2 łyżeczki kuminu
1 doniczka świeżej bazylii
sól
świeżo mielony czarny pieprz
do podania posiekany szczypiorek i listki bazylii

Przygotowanie dania zupa serowa ze szczypiorkiem i bazylią

...

  1. Pora pokrój w plasterki. Czosnek pokrój w cienkie plasterki. Marchewki obierz i zetrzyj na tarce. Brokuły umyj i pokrój na różyczki. Jeżeli używasz szparagów, umyj je i pokrój na kawałki ok. 2 cm. Bazylię posiekaj.
  2. Oba sery żółte zetrzyj na grubych oczkach tarki.
  3. W garnku rozgrzej masło i smaż na nim pora, aż się zeszkli. Dodaj czosnek i smaż kolejną minutę. Dodaj marchewki. Smaż ok. 5 minut, często mieszając.
  4. Dodaj bulion drobiowy, ziela angielskie i liście laurowe. Zagotuj. Zmniejsz ogień, dodaj brokuły lub szparagi i bazylię. Gotuj do miękkości warzyw.
  5. Wyjmij liście laurowe i ziela angielskie.
  6. Dodaj serek topiony i pozostałe sery. Cały czas mieszaj, aż sery całkowicie się rozpuszczą.
  7. Dopraw solą, pieprzem i kuminem.
  8. Zupę serową podawaj posypaną posiekanym szczypiorkiem i listkami bazylii.




Zupa serowa ze szczypiorkiem i bazylią
 - etap 1

Czyż ta zupa serowa nie wygląda przepysznie? Świetnie połączenie trzech serów, brokuł, pora i świeżych ziół sprawia, że ta zupa serowa jest niesamowicie smaczna i bardzo, bardzo aromatyczna :)



Zdjęcia i pomysł Kamila Dąbrowska

Autopromocja marki własnej MniamMniam.pl

Ocena:
Komentarze są zamieszczane zgodnie z zasadami ich publikacji.