2017/10/14

Grzanki z pastą z awokado i grana padano

Weekend przywitałam przepysznym śniadaniem w stylu włoskim. Przygotowałam banalnie proste i smaczne grzanki z pastą z awokado i startym grana padano, to jest przepyszne połączenie! Chrupiące pieczywo, awokado koniecznie dojrzałe, sok z cytryny i grana padano. Bardzo lubię taki smaki, jestem ciekawa czy Ty także?

Pomysł na ten przepis powstał już wiele lat temu, zaraz na początku mojego blogowania. W między czasie była przeprowadzka bloga i inne życiowe wydarzenia. Teraz jest ten czas, kiedy wracam do pierwszych moich receptur i dzielę się nimi właśnie z Wami, najlepszymi czytelnikami na świecie.





Grzanki z awokado i grana padano

Składniki:
  • 1 bułka
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól do smaku
  • 1/3 szklanki startego grana padano


Przygotowanie:
  • Bułkę kroimy na kromki.
  • Na suchej patelni 'smażymy" z każdej strony.
  • Awokado przekrawamy na pół, przekręcamy.
  • Usuwamy pestkę, najlepiej wbijając w nią nóż i następnie przekręcamy.
  • Przy pomocy małej łyżeczki z awokado usuwamy skórę.
  • Środek przekładamy do miseczki.
  • Starannie rozdrabniamy widelcem.
  • Dodajemy sok z cytryny, aby awokado nie ściemniało oraz sól do smaku.
  • Kromki bułki smarujemy grubą warstwą pasty z awokado.
  • Każdą posypujemy świeżo startym grana padano.
  • Zamiast grana padano można dodać parmezan lub inny, twardy ser o wyrazistym smaku, bo awokado w smaku jest delikatne.
  • Jeśli lubisz dodaj nieco ostrej papryki w proszku, świetnie będą tutaj pasować ulubione orzechy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz