wtorek, 16 kwietnia, 2024
Strona głównaPrzepisyTygodniowy jadłospis odchudzający EWY CHODAKOWSKIEJ

Tygodniowy jadłospis odchudzający EWY CHODAKOWSKIEJ

Masz kilka kilogramów do zrzucenia? Nie masz pomysłu na zdrowy, pożywny jadłospis? Mamy coś dla Ciebie! Poznaj tygodniowy jadłospis Ewy Chodakowskiej, który doda Ci energii i pomoże schudną. Przygotuj listę zakupów i zacznij jeść jak Chodakowska! 

Poniedziałek

Śniadanie
Płatki owsiane z bananem i migdałami 448kcal
płatki owsiane – 5 łyżek [50g]
banan – średnia sztuka [120g]
jogurt naturalny, 2% tłuszczu – kubek [150g]
migdały, łuskane – łyżka [10g]
cynamon mielony – szczypta
Płatki zalej gorącą wodą (na wysokość płatków). Odstaw na 10 minut i wymieszaj z jogurtem. Dodaj pokrojonego banana i migdały. Przypraw.

II śniadanie
Kanapki z jajkiem 255kcal.
1 jajko
pieprz czarny – szczypta
chleb żytni razowy – 2 kromki [62g]
musztarda – 3 łyżeczki [30g]
szczypiorek – łyżka [8g]
Rozsmaruj musztardę na kromkach. Jajka ugotowane na twardo pokrój w plastry i ułóż na pieczywie. Dopraw.

Obiad
Roladka drobiowa, kasza pęczak z granatem 507kcal.
mięso z piersi indyka, bez skóry – filet [120g]
koper ogrodowy – łyżka [8g]
pomidory, suszone na słońcu – 3 szt. [16g]
olej rzepakowy uniwersalny – łyżka [10g]
awokado – ¼ szt. [35g]
czosnek – średni ząbek [6g]
pietruszka, liście – 3 łyżki [12g]
granat, pestki – 3 łyżki [45g]
kasza pęczak – 5 łyżek [50g]
Pomidory namocz w ciepłej wodzie. Olej, czosnek i natkę zmiksuj z awokado. Mięso rozbij tłuczkiem. Rozsmaruj na nim ziołowy dip i ułóż pomidory. Zwiń mięso w rulonik i wbij wykałaczki. Piecz w piekarniku, aż będzie miękkie. Zjedz w ugotowaną kaszą wymieszaną z granatem.

Podwieczorek
Koktajl szpinakowy 170kcal.
jabłko – mała sztuka [120g]
szpinak, świeży – garść [50g]
kiwi, obrane – mała sztuka [80g]
siemię lniane – 3 łyżeczki [15g]
Zmiksuj wszystkie składniki.

Kolacja
Pomarańczowy indyk z sałatką 334kcal.
mięso z piersi indyka, bez skóry – porcja [100g]
curry w proszku – 2 szczypty [2g]
oliwa z oliwek – 3 łyżeczki [15g]
imbir korzeń – 1 cm [5g]
sok ze świeżej pomarańczy – 5 łyżek [30g]
pomidory, czerwone – średnia sztuka [200g]
oregano suszone – 2 szczypty [2g]
słonecznik, nasiona łuskane – łyżka [10g]
Mięso natrzyj curry, imbirem i sokiem. Upiecz w folii w piekarniku. Pomidory pokrój w cząstki. Skrop oliwą, przypraw i dodaj podprażony słonecznik.

Wtorek

Śniadanie
Omlet z twarożkiem i rzodkiewkami 449kcal.
2 jaja kurze
ser twarogowy półtłusty – 1/3 kostki [80g]
jogurt naturalny, 2% tłuszczu – 4 łyżki [80g]
rzodkiewka – 3 szt. [60g]
otręby owsiane – łyżka [10g]
chili w proszku – szczypta
sezam, nasiona łuskane – łyżeczka [5g]
olej rzepakowy uniwersalny – łyżka [10g]
Jajka wbij do miseczki. Roztrzep z olejem i przyprawami. Wlej masę na rozgrzaną patelnię. Piecz z dwóch stron. Jogurt wymieszaj z serem i sezamem. Ułóż twarożek na omlecie i rozłóż ćwiartki rzodkiewek na wierzchu.

II śniadanie
Zupa cukiniowa z brokułami 268kcal.
Brokuły, różyczki – duża garść [150g]
marchew – mała sztuka [60g]
pieprz czarny – szczypta
ziemniaki – mały [40g]
pietruszka, liście – łyżka [4g]
sól – szczypta
mięso z piersi indyka, bez skóry – porcja [50g]
oliwa z oliwek – łyżka [10g]
cukinia – pół mniejszej sztuki [110g]
dynia, pestki – łyżeczka [5g]
bazylia suszona – szczypta
Pokrojone i obrane warzywa i cząstki mięsa zalej wodą (350ml). Ugotuj zupę z kawałkami mięsa i przypraw. Kiedy zupa będzie gotowa na koniec dodaj oliwę i delikatnie zmiksuj. Udekoruj z natką i pestkami.

Obiad
Łosoś z fasolką 542kcal
łosoś, świeży – porcja [150g]
fasola szparagowa żółta – garść [100g]
sok ze świeżej cytryny – 2 łyżki [10g]
tymianek świeży – 2 szczypty
olej rzepakowy – 3 łyżeczki [15g]
sól – szczypta
ryż brązowy, suchy – 5 łyżek [50g]
Rybę natrzyj świeżym tymiankiem i olejem. Upiecz w naczyniu żaroodpornym (podlewając wodą co jakiś czas) razem z fasolką. Ryż ugotuj. Upieczonego łososia ułóż na talerzu i skrop sokiem z cytryny. Zjedz z ryżem. Ps. Upiecz więcej łososia – wtedy będziesz miała gotową porcję do sałatki na kolację.

Podwieczorek
Serek z bananem i cynamonem 207kcal.
jogurt naturalny, 2% tłuszczu – 3 łyżki [60g]
ser twarogowy półtłusty – 1/3 kostki [80g]
cynamon mielony – łyżeczka
banan – ½ szt. [60g]
Do jogurtu dodaj twaróg, cynamon i banan. Następnie ubij mikserem na puszysty serek.

Kolacja
Sałatka z łososia i rzodkiewek 340kcal.
olej rzepakowy- łyżka [10g]
łosoś, świeży – ½ porcji [75g]
sok ze świeżej cytryny – do smaku [2g]
pieprz czarny – szczypta
dynia, pestki – łyżka [10g]
szpinak – garść [30g]
chleb żytni razowy – kromka [30g]
rzodkiewka – 5 szt. [100g]
Przygotuj sos (olej, sok cytryny, przyprawy). Łososia u piecz i wymieszaj z liśćmi szpinaku i polej sosem. Posyp pestkami i kosteczkami z pieczywa.

Środa

Śniadanie
Płatki jęczmienne z orzechami i śliwkami 457kcal.
śliwki suszone – 6 szt. [16g]
orzechy włoskie – 5 szt.
płatki jęczmienne – 5 łyżek [50g]
jogurt naturalny, 2% tłuszczu – kubek [180g]
Płatki wymieszaj z jogurtem i śliwkami. Dodaj pokruszone migdały i sezam.

II śniadanie
Rubinowy koktajl 203kcal.
pomarańcza – ½ małej szt. [75g]
burak, obrany – mała sztuka [100g]
jabłko – mała sztuka [100g]
olej kokosowy – łyżeczka [10g]
Zmiksuj wszystkie składniki.

Obiad
Indyk cukinią, selerem i zieloną kaszą 564kcal.
mięso z piersi indyka, bez skóry – porcja [150g]
cukinia – ½ średniej [150g]
seler korzeniowy, obrany – ¼ szt. [80g]
kasza gryczana niepalona, sucha – 5 łyżek [50g]
olej rzepakowy – łyżka [10g]
szpinak – średnia porcja [20g]
czosnek – średni ząbek [6g]
pieprz czarny – 2 szczypty
bazylia suszona – 2 szczypty
oregano suszone – 2 szczypty
oliwa z oliwek – łyżka [10g]
Indyk pokrój w cząstki. Cukinię i obrany seler pokrój w plastry. Włóż do je do miski razem z mięsem. Skrop olejem i posyp przyprawami. Wymieszaj wszystko dokładnie. Na blaszce do pieczenia rozłóż papier do pieczenia i wyłóż zawartość miski. Ułóż równomiernie – na płasko. Upiecz w nagrzanym do 180’C piekarniku aż mięso będzie miękkie. Możesz przewracać aby wszystko równo się przypiekło. Szpinak zmiksuj z czosnkiem i oliwą. Ugotowaną kaszę dokładnie wymieszaj z zielonym miksem.

Podwieczorek
Kanapka z awokado i kiełkami 220kcal.
awokado – 1/3 szt. [50g]
papryka, mielona – szczypta
suszone – szczypta
chleb żytni razowy – 2 kromki [62g]
rzodkiewka, kiełki – łyżka [10g]
pieprz czarny – szczypta
Awokado rozsmaruj na jednej kromce. Przypraw, ułóż kiełki i przykryj druga kromką.

Kolacja
Jajko sadzone z sałatą 356kcal
2 jaja kurze
szpinak – mała garść [20g]
papryka czerwona, słodka – ½ szt. [75g]
rzodkiewka – 5 szt. [100g]
oliwa z oliwek – łyżka [10g]
otręby pszenne – łyżeczka [5g]
pieprz czarny – szczypta
bazylia suszona – szczypta
kefir, 2% tłuszczu – kubeczek [150g]
Jajka usmaż na patelni bez tłuszczu. Wymieszaj szpinak, paprykę z plastrami rzodkiewki. Dodaj oliwę, otręby i przyprawy. Wypij kefir.

Czwartek

Śniadanie
Kanapki z awokado i gruszką 452cal.
awokado – ½ szt. [70g]
gruszka – ½ szt. [90g]
sok ze świeżej cytryny – 2 łyżki [12g]
czarnuszka, nasiona [5g]
kefir, 2% tłuszczu – szklanka [250g]
chleb żytni razowy – 2 kromki [62g]
Awokado ugnieć z sokiem i nasionami. Pastę rozsmaruj na pieczywie i ułóż na wierzchu plasterki gruszki. Wypij maślankę.

II śniadanie
Twarożek z truskawkami 227kcal.
ser twarogowy półtłusty – pół kostki [100g]
jogurt naturalny, 2% tłuszczu – 2 łyżki [40g]
truskawki – mała garść [60g]
siemię lniane – łyżka [10g]
Rozgnieć ser z jogurtem i truskawkami. Posyp potłuczonymi pestkami siemienia.

Obiad
Tilapia z białym puree 540kcal
tilapia, świeża – filet [180g]
kurkuma mielona – szczypta
szparagi, białe – ok. 6 szt. [180g]
olej rzepakowy uniwersalny – łyżka [10g]
cebula – 1/4 szt. [35g]
ziemniak, obrany – średni [100g]
oliwa z oliwek – łyżka [10g]
gałka muszkatołowa, mielona – szczypta
dynia, pestki – łyżka [10g]
ogórek kiszony – 1 szt. [60g]
Rybę natrzyj olejem, mielonym pieprzem i kurkumą. Rybę, obrane i pokrojone ziemniaki ugotuj na parze ze szparagami (szparagi włóż dopiero na ostatnie 10 minut). Następnie zmiksuj ziemniaki ze szparagami, plasterkami cebuli, oliwą i gałką. Danie podawaj z plasterkami ogórka. Posyp wszystko pestkami.

Podwieczorek
Sałatka z grejpfrutem i granatem 224kcal.
grejpfrut – 1/3 średniej szt. [90g]
rukola – mała garść [30g]
granat, pestki – 4 łyżki [60g]
migdały – łyżeczka [5g]
ser, niebieski – plasterek [30g]
Grejpfrut obierz ze skórki i podziel na cząstki. Zachowaj wyciekający sok. Wymieszaj owoc z rukolą. Dodaj pokruszony ser i migdały. Posyp pestkami granata i skrop sokierm.

Kolacja
Sałatka z kurczakiem i szałwią 350kcal.
rukola -garść [40g]
mięso z piersi kurczaka, bez skóry – porcja [100g]
cukinia – pół sztuki [120g]
szałwia mielona – łyżeczka [5g]
oliwa z oliwek – łyżeczka [5g]
pomidory, suszone na słońcu – 4 szt. [20g]
dynia, pestki – 2 łyżki [20g]
Pomidory namocz w ciepłej wodzie aż będą miękkie. Filet z kurczaka posól i popieprz i zgrilluj bez tłuszczu. Wymieszaj z pokrojonymi pomidorami, plastrami świeżej cukinii oraz rukolą. Skrop oliwą. Posyp całość dynią i szałwią.

Piątek

Śniadanie
Placki kokosowe, kefir 450kcal.
Banan. obrany – średnia szt. [120g]
płatki owsiane – 3 łyżki [30g]
wiórki kokosowe – 2 łyżeczki [7g]
cynamon mielony – szczypta
mleko spożywcze, 2% tłuszczu – ¼ szklanki [60g]
olej kokosowy – łyżeczka [10g]
kefir, 2% tłuszczu – 1/2 szklanki [125g]
Banana ugnieć widelcem na gładką masę. Dosyp płatki owsiane, cynamon, olej, wiórki, mleko i wymieszaj. Usmaż na nagrzanej patelni przez 5-10 minut. Wypij kefir.

II śniadanie
Przekąska do torby 223kcal.
śliwki suszone – 5 sztuki [13g]
migdały – 3 łyżki [30g]
Włóż składniki do pojemniczka i zabierz do pracy.

Obiad
Kurczak z kaszą pęczak i burakami 590kcal.
kasza pęczak, sucha – 5 łyżek [50g]
mięso z piersi kurczaka, bez skóry – porcja [120g]
granat, pestki – 4 łyżki [60g]
cebula – 2 łyżki poszatkowanej [20g]
olej rzepakowy – łyżka [10g]
sok ze świeżej cytryny – łyżka [5g]
pieprz czarny – szczypta
ser, niebieski – plaster [30g]
curry w proszku – 2 szczypty
buraki gotowane, odsączone, z solą – [80g]
pietruszka, liście – 5 łyżek [20g]
Mięso pokrój w małe cząstki. Natrzyj curry. Usmaż na patelni bez tłuszczu (z niewielkim dodatkiem wody). Kaszę ugotuj z dodatkiem liścia laurowego. Zetrzyj buraka, pokrój cebulę i natkę. Wyjmij nasiona granatu a ser pokrój w kostkę. Wymieszaj wszystkie składniki i polej olejem, sokiem.

Podwieczorek
Zielona sałatka 192kcal.
Brokuły, różyczki – garść [200g]
ogórek kiszony – średni [50g]
jogurt naturalny, 2% tłuszczu – 1/3 szklanki [80g]
dynia, pestki – 3 łyżeczki [15g]
szczypiorek – 5 łyżek [20g]
Brokuły ugotuj na parze. Ogórek i rzodkiewki pokrój w ćwiartki. Jogurt wymieszaj ze szczypiorkiem. Wymieszaj wszystkie składniki.

Kolacja
Sałatka z rzodkiewek i jaj 342kcal.
rzodkiewka – 5 szt. [100g]
szczypiorek – 4 łyżki [15g]
otręby owsiane – łyżka [10g]
jaja kurze całe – 2 szt.
jogurt naturalny, 2% tłuszczu – 4 łyżki [80g]
rzodkiewka, kiełki – 2 łyżki [20g]
orzechy włoskie – 4 szt.
Jogurt wymieszaj ze szczypiorkiem. Rzodkiewkę i ugotowane jaja pokrój w ćwiartki. Posyp otrębami, polej sosem jogurtowym. Dodaj orzechy i kiełki.

Sobota

Śniadanie
Owsianka z gruszką, śliwkami i słonecznikiem 452kcal.
płatki owsiane – 5 łyżek [50g]
gruszka – średnia sztuka [150g]
śliwki suszone – 4 sztuki [15g]
jogurt naturalny, 2% tłuszczu – kubeczek [150g]
słonecznik, nasiona łuskane – łyżka [10g]
Płatki zagotuj na mleku, dodaj pokrojoną gruszkę i śliwki.

II śniadanie

Koktajl awokado – banan 219kcal
awokado – 1/2 szt. [70g]
szpinak – garść [30g]
banan – mała szt. [80g]
siemię lniane – łyżeczka [5g]
Zmiksuj wszystkie składniki.

Obiad
Leczo z ryżem 576kcal.
cukinia, młoda – mała szt. [200g]
cieciorka gotowana – 1/2 szklanki [120g]
oliwa z oliwek – 2 łyżki [20g]
czosnek – mały ząbek [3g]
pietruszka, liście – 2 łyżki [10g]
marchew – mała szt. [80g]
ryż brązowy – pół woreczka [50g]
Cukinię pokrój w plastry. Podduś na wodzie z plastrami marchwi i wyciśniętym czosnkiem. Dodaj ugotowaną cieciorkę, oliwę i poszatkowaną natkę. Zjedź z ugotowanym ryżem.

Podwieczorek
Hummus z pałeczkami marchewki 253kcal.
cieciorka gotowana – ½ szklanki [120g]
chili pieprz cayenne – szczypta
sok ze świeżej cytryny – 5 łyżek [30g]
czosnek – mały ząbek [3g]
pietruszka, liście – 2 łyżki [8g]
oliwa z oliwek – łyżeczka [5g]
marchew – mała szt. [80g]
pieprz czarny – szczypta
Cieciorkę zmiksuj z olejem, wyciśniętym czosnkiem, sokiem, przyprawami i sokiem z cytryny. Gotowy posyp natką. Zjedz za pomocą słupków z marchewki.

Kolacja
Sałatka z serem i ogórkiem 331kcal.
ser, niebieski – 2 plastry [40g]
ogórek wąż – 2/3 szt. [136g]
orzechy włoskie – 3 szt.
pieprz czarny – szczypta
oliwa z oliwek – łyżka [10g]
rzodkiewka, kiełki – łyżka [10g]
Pokrój i wymieszaj wszystkie składniki. Skrop oliwą i posyp orzechami.

Niedziela

Śniadanie
Kasza jaglana z ananasem 448kcal.
kasza jaglana, sucha – 5 łyżek [50g]
kakao gorzkie, proszek – łyżeczka [4g]
jogurt naturalny, 2% tłuszczu – kubeczek [150g]
ananas – 2 plastry [60g]
wiórki kokosowe – łyżka [8g]
olej kokosowy – łyżeczka [10g]
Kaszę ugotuj na wodzie. Wymieszaj z jogurtem, ananasem, wiórkami i olejem. Posyp kakao.

II śniadanie
Koktajl z jarmużem 207kcal.
jarmuż – garść [50g]
kiwi – mała sztuka [80g]
banan – pół dużej sztuki [70g]
sezam – 3 łyżeczki [15g]
Zmiksuj wszystkie składniki.

Obiad
Indyk z marchewką i ananasem 567kcal.
ananas – 3 plastry [90g]
marchew, obrana – średnia szt. [120g]
słonecznik, nasiona – 2 łyżki [20g]
mięso z piersi indyka, bez skóry – porcja [120g]
olej rzepakowy uniwersalny – łyżka [10g]
bazylia suszona – szczypta
sok ze świeżej cytryny – 4 łyżki [20g]
kasza jaglana, sucha – 5 łyżek [50g]
Mięso natrzyj bazylią, pieprzem i olejem. Podsmaż na patelni grillowej. Zetrzyj marchew. Wymieszaj ją ze słonecznikiem i cząstkami ananasa. Skrop sokiem z cytryny. Sałatkę podawaj z filetem i ugotowaną kaszą.

Podwieczorek
Migdałowy krem 222kcal.
płatki owsiane – 2 łyżki [20g]
masło orzechowe lub migdałowe, bez soli – łyżeczka [12g]
mleko migdałowe – ¼ szklanki [60g]
banan – pół średniej sztuki [60g]
Zmiksuj wszystkie składniki.

Kolacja
Pomidory z cieciorką i słonecznikiem 329kcal.
pomidor – 1 szt. [200g]
cieciorka gotowana – ½ szklanki [120g]
szpinak – garść [40g]
oliwa z oliwek – łyżka [10g]
słonecznik, nasiona, łuskane – łyżeczka [5g]
czosnek – mały ząbek [3g]
pieprz czarny – szczypta
tymianek suszony – szczypta
Cząstki pomidora wymieszaj ze szpinakiem, cieciorką, oliwą i pestkami. Przypraw.

Jadłospis wygląda naprawdę smakowicie. Nie jest wymagający ale niestety nie każdy może sobie na niego pozwolić ze względu na wykorzystanie bardzo dużej ilości produktów spożywczych. Dajcie znać czy korzystacie czasami z przepisów Ewy Chodakowskiej.

Pozdrawiam,

Dominika

Dominika
Dominikahttps://www.tipsforwomen.pl
Zakręcona studentka, zakochana w sporcie i zdrowym odżywianiu. W wolnych chwilach zajmuję się blogowaniem. Zamierzam motywować Was do aktywnego trybu życia i udowodnić Wam, że można wszystko!!! Wystarczy tylko naprawdę tego chcieć.
RELATED ARTICLES

3 KOMENTARZE

  1. Jezu tyle jedzenia? Ja połowy tego nie jem w ciągu dnia! Ale chyba nie zadziała ten jadłospis jak ważę 49kg i chce zejść do 46 kg :/ (168 cm,20 lat )

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

- Advertisment -

Most Popular