Chińska zupa ostro-kwaśna


Lekka, smaczna i bardzo prosta chińska zupa o specyficznym ostro kwaśnym aromacie. U mnie wersja z piersią kurczaka, który wegetarianie mogą zastąpić serem tofu.


Składniki:
1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego
pierś z kurczaka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
kilka grzybów mun
50 g bambusa z zalewy
jajko
mała cebula
2 łyżki oleju
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki octu ryżowego
szczypta (lub więcej) chilli
sól

dodatkowo: makaron sojowy
                    szczypior

  • Cebulę posiekać, kurczaka i pędy bambusa pokroić w paseczki, grzyby mun namoczyć i również pokroić.
  • W garnku rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę. Wlać bulion.
  • Wrzucić kurczaka i grzyby mun i pędy bambusa. Doprowadzić do wrzenia i gotować około 10 minut.
  • Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 2 łyżkami wody, sosem sojowym i octem w małej miseczce.
  • Wlać mieszankę do zupy i gotować na małym ogniu, aż zgęstnieje. Doprawić szczyptą chilli i ewentualnie solą.
  • Jajko roztrzepać i wlać wolnym strumyczkiem do zupy, aby się ścięło we włókna.
  • Zupę podajemy z makaronem sojowym, posypaną posiekanym szczypiorem. 



Komentarze

  1. zamieniłabym kurczaka na tofu :) ale ogólnie pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię od czasu do czasu właśnie w mięsnej wersji, pychota.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nasza książka kucharska czeka na takie przepisy! Zapraszamy serdecznie. https://www.facebook.com/layman.meble/photos/a.1689873661247779.1073741830.1687658101469335/1811361385765672/?type=3&theater

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © Wyzwania Kuchenne