Zupa krem z brokułów


Kremowa wegetariańska zupa, której głównym składnikiem są zdrowe brokuły. Pysznie smakuje z dodatkiem groszku ptysiowego lub grzanek ziołowych.


Składniki:
1/2 kg różyczek brokułów
2 marchewki
1 pietruszka
cebula
1/2 małego selera
2 ząbki czosnku
gęsta śmietana lub jogurt grecki
sól, pieprz
oliwa
  • Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oliwie razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. 
  • Marchewkę, pietruszkę oraz seler obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy je do garnka, zalewamy 1,5 litra wody i gotujemy na średnim ogniu.
  • Po kwadransie dorzucamy różyczki brokuła i gotujemy jeszcze około 7-10 minut.
  • Dodajemy cebulkę z czosnkiem i całość miksujemy blenderem do uzyskania gładkiego kremu.
  • Doprawiamy pieprzem, solą i chwile jeszcze podgrzewamy zupę na małym ogniu.
  • Podajemy z kleksem śmietany lub jogurtu greckiego.



Ten przepis bierze udział w akcji:

ZUPA KREM

Komentarze

Prześlij komentarz

Copyright © Wyzwania Kuchenne