Duszona marchewka
Sałatki i surówki

Marchewka gotowana

Kuchnia : Polska | Czas przygotowania : 10 minut | Czas gotowania/pieczenia : 30 minut | Porcje : 4 porcje

Marchewka gotowana. Marchewka duszona do obiadu. – Czy jest ktoś kto nie lubi marchewki na ciepło? U nas w rodzinie wręcz ją uwielbiamy :) Polecam również przepis na: Marchewka z groszkiem (marchewka na słodko).

Do przygotowania marchewki gotowanej nie potrzebujesz wielu składników, najważniejsza jest marchew, a pozostałe składniki pewnie znajdziesz bez trudu w swojej kuchni.

Składniki na marchewkę gotowaną:

  • ok. 1kg marchewki ( po obraniu ok.  900g)
  • 2 szklanki wody (ok. 500ml wody, tak by zakryć całą marchewkę)
  • 2-3 łyżki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli i pieprzu do smaku
  • 1-2 czubate łyżki masła (u mnie 100g)
  • 1-2 czubate łyżeczki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki zimnej wody
Duszona marchewka bez śmietany
Biała miseczka z duszoną marchewką



Jak zrobić gotowaną marchewkę, przepis:

  1. Marchewkę umyć, obrać, odciąć końcówki. Pokroić w niewielką kostkę.
  2. Wrzucić do garnka. Zalać wodą tak, by całościowo marchewka była przykryta. Nałożyć pokrywkę garnka. Zagotować. Zdjąć pokrywkę, dodać do marchewki 1-2 łyżki masła oraz cukier i gotować ok. 20 minut aż marchewka zmięknie (czas gotowania zależy niestety od marchwi oraz od tego na jak dużą kostkę jest pokrojona – jedne marchewki stają się miękkie szybciej, inne trzeba gotować nieco dłużej – dlatego podczas gotowania należy smakować marchewkę i sprawdzać, czy już jest w miarę miękka – czasami zamiast 20 minut gotowanie może się wydłużyć przez powyższe czynniki nawet do 40 minut). Co jakiś czas przemieszać marchewkę (większość wody powinna odparować).
  3. Mąkę rozrobić w 1/4 szklanki zimnej wody i wlać do marchewki (Jako, że różne firmy mąk charakteryzują się różną chłonnością, to zawsze na początek rozrabiam jedną łyżeczkę mąki i sprawdzam, czy taka gęstość marchewki mi odpowiada. Jeśli nie, to dodaję drugą łyżeczkę mąki, by bardziej ją zagęścić). Całość wymieszać i podgrzać jeszcze chwilę aż odpowiednio zgęstnieje.
  4. Na koniec doprawić marchewkę gotowaną do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i ewentualnie jeszcze cukrem (jeśli marchewka sama w sobie jest mało słodka).
  5. Podawać na ciepło jako dodatek do obiadu. Mam nadzieje, że będzie Ci smakować moja marchewka duszona. Smacznego! :)
Idealna gotowana marchewka do obiadu z bliska (Duszona marchew)
Gotowana marchewka - zdjęcie z bliska

Polecam również przepis na: Marchewka z groszkiem (marchewka na słodko).

4.9 / 5 ( 254 głosów )

16 thoughts on “Marchewka gotowana”

    1. wlej do sloiczka trszke zimnej wody wsyp make zakrec sloik i mocno potrzsaj sloikiem wlewajac make do garnka nalezy mieszc i zagotowac aby sos zgestnial
      tak robie i 100 0/0 powodzenia pozdrawiam

      1. Witam. Nie wlewaj wszystkiego , musisz wyczuć ile potrzebujesz ponieważ za duża ilość wywołuje taką właśnie konsystencję (kluskuje sos). Jesli gotowałaś tę marchewką na zbyt dużym ogniu lub zbyt długo to i woda wyparowała……

  1. A ja wrzucam na roztopione masło. Podduszam chwilkę pod przykrywką, podlewam wodą. Dodaję cukier sól troszkę pieprzu i gałki muszkatałowej. Wszystko do smaku. Posypuję mąką żeby zagęścić.

  2. Świetny przepis wychodzi bardzo dobra marchewka duszona z Twoich proporcji :-) Cieszę się, że proporcje w przepisie są podane prawie idealnie. Nie wszędzie są gramy, ale są więc można odtworzyć marchewkę prawie jak ze zdjęcia :-) Bardzo mi smakuje taka marchew duszona :-) No, ale to kwestia smaku w sumie hehehe

  3. Ja obgotowuje marchewke w calosci , tak zeby lekko zmiekla , nastepnie kroje ja w kostke bez zadnego wysilku i bardzo szybko i zalewam woda w ktorej sie gotowala. Gotuje ja jeszcze chwile lub zaprawiam maka . W zaleznosci od stopnia twardosci .

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here