Tarta z kurkami


Apetyczna wytrawna tarta na kruchym cieście, której farsz to podsmażone z cebulką kurki i jak zwykle masa jajeczno - śmietanowa. Nie może zabraknąć w niej również Waszego ulubionego sera - u mnie dzisiaj to cheddar, ale równie smacznie będzie z pleśniowym, kozim a nawet z fetą. 



Składniki:
200 g mąki pszennej
100 g masła
szczypta soli
jajko

nadzienie: 200 g kurek
                 cebula
                 ząbek czosnku
                 2 łyżki masła
                 200 g śmietany 30 %
                 2 jajka
                 50 g sera np. chedar, pleśniowy, kozi
                 sól, pieprz,


  • Mąkę i sól przesiać, dodać pokrojone w kostkę masło i jajko. Szybko wyrobić całość na gładkie ciasto. Uformować w kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
  • Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczona formę do tarty, najpierw spód a potem boki. Podziurkować widelcem i schłodzić ponownie przez 15 minut.
  • Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Podpiec w nim schłodzony spód przez około 20 minut.
  • Kurki oczyścić i osuszyć, duże pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę posiekać. Na patelni roztopić masło, wrzucić grzyby, cebulę i smażyć kilka minut, aż kurki lekko zbrązowieją. Pod koniec doprawić solą. 
  • W misce wymieszać śmietanę z jajkami, dodać starty ser cheddar (jeżeli używamy pleśniowego lub fety należy pokroić je na kawałki), doprawić solą, pieprzem.
  • Na podpieczony spód wyłożyć usmażone kurki z cebulą, zalać masą jajeczną i wstawić do nagrzanego piekarnika.
  • Piec około 30 minut, aż masa się odpowiednio zetnie. 


Komentarze

Copyright © Wyzwania Kuchenne