Sałatka z gruszką i serem Lazur

Pamiętam doskonale, że pierwszy raz spróbowałam tej sałatki na 18-tce mojego kuzyna. Mimo iż stół był suto zastawiony, to właśnie ta sałatka skradła me serce. Zjadłam jej wówczas nieprzyzwoitą ilość. I choć było to kilka lat temu, do tej pory często wracam do niej z przyjemnością. Sałatka jest pyszna, choć o jej powodzeniu stanowią gruszki – nie mogą być ani twarde, ani zbyt mocno dojrzałe.

  • mix sałat
  • 2 gruszki (polecam konferencje)
  • 1 op. sera Lazur błękitny
  • opcjonalnie garść orzechów włoskich
  • ok. 1/2 szkl. oliwy z oliwek (lub oleju tłoczonego na zimno)
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżeczki maggi
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka gorącej wody

Mix sałat przekładamy do miski. Dodajemy obraną ze skórki, pozbawioną gniazd nasiennych i pokrojoną na mniejsze kawałki gruszkę oraz pokrojony w kostkę ser Lazur. Opcjonalnie możemy posypać sałatkę posiekanymi orzechami.

W szklance mieszamy oliwę, ocet jabłkowy, miód, maggi oraz gorącą wodę. Doprawiamy to odrobiną soli oraz pieprzu. Dokładnie mieszamy. Zalewamy sałatkę chwilę przed podaniem.