... Tekst alternatywny ...

Fit brownie z kremem kokosowym i orzechami!



Wiem, że lubicie słodycze i ich zdrowe zamienniki. Dlatego dziś mam dla was przepis na ciasto czekoladowe z kokosem i orzechami! Coś pysznego! Zachwyć swoich gości. Podbij każde przyjęcie! I jedz na zdrowie!


FIT BROWNIE Z KREMEM KOKOSOWYM I ORZECHAMI.




SKŁADNIKI:

CIASTO:


  • Mleko migdałowe - 1 szklanka.
  • Ocet jabłkowy - 1 łyżka.
  • Mąka pełnoziarnista -1 szklanka.
  • Kakao - 1/3 szklanki.
  • Proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki.
  • Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki.
  • Cukier kokosowy (lub inny słodzik) - 2/3 szklanki.
  • Olej kokosowy - 1/4 szklanki.
  • Sok z pomarańczy - 1/4 szklanki.
  • Szczypta soli.

ORZECHOWY ŚRODEK I POSYPKA:

  • Daktyle, moczone, bez pestek -12 sztuk.
  • Orzech włoski - 1 szklanka.
  • Kakao - 1/4 szklanki.
  • Szczypta soli.

MASA KOKOSOWA:

  • Gęste mleczko kokosowe (górna warstwa z puszki) - 1 szklanka.
  • Kakao - 1 łyżka.
  • Miód lub syrop klonowy - 1 łyżeczka.


WYKONANIE:

CIASTO:

  • Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
  • Łączymy mleko i ocet i odstawiamy na 10 minut.
  • Do dużej miski przesiewamy mąkę i dodajemy proszek do pieczenia, sodę, kakao i sól.
  • W drugiej misce łączymy cukier, olej, sok z pomarańczy i mleko. Dobrze mieszamy i łączymy mokre i suche składniki. Dokładnie mieszamy. Masę czekoladową dzielimy na trzy równe części.
  • Jeśli mamy możliwość to pieczemy trzy części na raz, jeśli nie, to każdą osobno. Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach, aż ciasto będzie suche w środku. Upieczone ciasto odkładamy do wystygnięcia.

ORZECHOWA WKŁADKA I POSYPKA:
  • Wszystkie składniki dokładnie miksujemy do rozwarstwiania się masy.

MASA KOKOSOWA:
  • Do masy używamy tylko dobrze schłodzonej śmietanki kokosowej. Czyli zbieramy tylko górę z mleczka kokosowego (tego z puszki).
  • Dokładnie ubijamy. Dodajemy kakao i miód i lekko mieszamy.


Ciasto składamy według schematu: Brownie — masa kokosowa — wkładka orzechowa- Brownie-masa kokosowa- wkładka orzechowa- Brownie- masa kokosowa- wkładka orzechowa.





PS. PRZEPIS JEST NA TORTOWNICĘ 20 CM .

8 komentarzy:

  1. O! Mamo! powiedź mi gdzie znajde mleko migdałowe ? I robię na pewno :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale rozkosznie wygląda! Skoro tak atrakcyjnie się prezentuje na zdjęciach, to aż nie wyobrażam sobie jak było w rzeczywistości! :D Przepis zapisuję, na pewno wykorzystam.
    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Brownie z kokosem :D jeść nie umierać!

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam i już wiem ze to bajka :p Wesołych świąt !

    OdpowiedzUsuń
  5. Na prawdę w cudownych czasach żyjemy mogąc delektować się połączeniem kremu kokosowego i czekolady w wersji... FIT! :) Pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda obłędnie i mam nadzieje, że też tak smakuje, bo chcę zrobić to ciasto po pracy,

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłem na urodziny naszego studia treningu personalnego. Wyszło pysznie :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 FIT KOLEŻANKA , Blogger