zapiekanki23.11.201539098
Zapiekanka rybna z pomidorami i mozzarellą
Smacznego
czytaj przepis

 

Jest w niej łosoś, pyszne kawałki polędwicy z dorsza, pomidory i mozzarella.
Sama zapiekanka jest bardzo aromatyczna. Nic nie jest mdłe za sprawą przypraw.
Jeśli lubicie jarskie dania rybne, to ta propozycja z pewnością Wam posmakuje!

 

 

Składniki na 2 duże porcje:
150g łososia
150g polędwicy z dorsza
2 małe ziemniaki
2 pomidory
150g mozzarelli
sok z 1/2 limonki
sól, pieprz, zioła do ryb, kolendra
oliwa z oliwek
Wykonanie: ryby myjemy, osuszamy, nacieramy solą, oprószamy pieprzem, kolendrą, ulubionymi ziołami, nacieramy sokiem z limonki, owijamy w folię i schładzamy w lodówce ok. 2h.
Ugotowane ziemniaki kroimy na plasterki. Dno żaroodpornego naczynia smarujemy lekko oliwą. Spód wykładamy plasterkami ziemniaków. Na ziemniakach układamy obie ryby pokrojone w grubą kostkę. Na rybach rozkładamy plasterki pomidorów. Oprószamy lekko solą i pieprzem oraz szczyptą kolendry. Naczynie umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 200C. Pieczemy przez ok. 25min, ostatnie 10minut z opcją termoobiegu. Po tym czasie na wierzch wykładamy mozzarellę pokrojoną w plastry. Zapiekamy jeszcze ok. 10minut. Gotowe!
 
Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słono
Makaron z bazyliowym pesto, czosnkiem, orzechami nerkowca i parmezanem
na słodko
Cynamonki z żurawiną i czekoladą oraz taka smutna historia…
na słono
Świąteczny śledzik na pajdzie żytniego chleba z orzechami i żurawiną
Komentarze

8 responses to “Zapiekanka rybna z pomidorami i mozzarellą”

  1. Mozzarella to chyba mój najbardziej ulubiony ser, zwłaszcza ciągnący się na pizzy

  2. Bardzo ciekawa zapiekanka. Z pewnością jest pyszna 🙂

  3. Ja się pisze na taką zdrową, smaczną zapiekankę. Moje kubki smakowe się odezwały, kiedy zobaczyłam te zdjęcia…. mniam, mniam 🙂

  4. Ola says:

    to jest rodzaj dania, które z największą przyjemnościa bym zjadła:)

  5. Karmel says:

    Renia, aż mi ślinka pociekła:) Ja ostatnio czasu nie mam na gotowanie, tylko coś na szybko po pracy 🙁 a tu takie rarytaski..

  6. Magda C. says:

    Fajna rybka, super sposób na zdrową wersję zapiekanki 🙂

  7. Sosna says:

    Mógłbym jeść ją codziennie! 🙂

  8. Natalia K says:

    Przepis sobie zapisuję, bo naprawdę musi być przepyszna!
    ściskam cieplutko kochana

Leave a Reply

Your email address will not be published.