poniedziałek, 2 października 2017

Cukinia faszerowana mięsem i warzywami

Warzyw coraz mniej w warzywniaku więc trzeba korzystać ile się da. Polecam cukinię faszerowaną mięsem i warzywami. Do farszu wykorzystałam cebulę, marchew, paprykę, pomidory.




składniki:

2 cukinie po ok 700 g
450 g mięsa mielonego, u mnie łopatka
1 duża cebula
2 średnie marchewki
1 średnia papryka
500 g pomidorów
sól,pieprz
oregano
garść posiekanej natki pietruszki
olej do smażenia
starty ser żółty do posypania

Cukinie dokładnie umyć i osuszyć. Przekroić wzdłuż na pół. Wydrążyć miękki miąższ z pestkami. Wydrążone cukinie delikatnie posolić i odłożyć wydrążoną stroną na ściereczkę. Przygotować farsz. Cebulę pokroić w drobną kotkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na kawałki. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dodać mięso mielone i smażyć aż zmieni kolor. Następnie dodać startą marchewkę i pokrojone pomidory. Wszystko razem dusić aż marchewka zmięknie a pomidory się całkowicie rozpadną. Gdy już odparuje 2/3 płynu dodać pokrojoną paprykę i dalej dusić aż farsz odparuje cały płyn. Farsz doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano, dodać także natkę pietruszki. Gotowym farszem nadziać wydrążone cukinie. Łódeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 25-30 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia posypać startym żółtym serem.



Warzywa dyniowate 2017

1 komentarz: