piątek, 6 października 2017

Kasza gryczana inaczej


Hej!
Muszę się przyznać, że kaszom poświęcam mało uwagi. Bardziej preferujemy ziemniaki , ale ten przepis podbił nasze serca. Mniam, takiej pysznej kaszy gryczanej dawno nie jedliśmy. Zróbcie ją bo mimo że ma dodatek miodu, to jest super dodatkiem do mięsa. Przepis znalazłam na blogu "Lepszy smak" i lekko go zmodyfikowałam do naszych upodobań smakowych.

Potrzebujemy:

  • 2 torebki ugotowanej kaszy gryczanej
  • 1 cebula
  • 2 garście orzechów włoskich
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki serka mascarpone
  • 1 łyżka miodu naturalnego
  • 2 łyżki oleju
  • zioła prowansalskie


Kaszę po ugotowaniu studzimy i dodajemy zeszkloną na oleju cebulkę. Dorzucamy orzechy i zioła, a następnie miód i serek. Mieszamy dokładnie i wykładamy do naczynia żaroodpornego. Przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy 10 minut. Kasza jest pyszna na gorąco z surówką oraz mięsem, ale jest też doskonała na zimno. Będę ją brała do pracy. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz