10/06/2017

Fasolka po myśliwsku

Latem preferuję lekką kuchnię, jednak w sezonie jesienno-zimowym preferuję kuchnię bardziej ciężką i odżywczą. Posiłki muszą być gęste i sycące, oraz działać rozgrzewająco. Idealnym składnikiem jesiennych potraw jest fasola. Ma dużą zawartość  białka, jest bogata w potas, wapń i fosfor. Można przyrządzić z niej pyszny krem lub zupę fasolową. Tym razem wypróbowałam przepis na fasolę po myśliwsku. Danie wyszło przepyszne. Ma wyrazisty, ostry smak. Będziecie nim zachwyceni, przekonajcie się sami.

Składniki:
  • 50 dag fasoli "Jaś"
  • 2 garście suszonych grzybów
  • 15 dag wędzonego boczku
  • 25 dag wędzonej kiełbasy
  • ok. 8 dużych ogórków kiszonych
  • 1 duża marchew
  • 1 duża pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 cebule
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki mąki
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • tłuszcz do smażenia
  • kilka ziaren jałowca
  • ostra papryka
  • majeranek
  • sól, pieprz
Sposób przygotowania: Dzień wcześniej zalewamy fasolę wodą. W osobnym garnku zalewamy wodą grzyby. Następnego dnia w osobnych naczyniach gotujemy do miękkości fasolę i grzyby.Warzywa obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę. Szklimy na tłuszczu. Dodajemy pokrojony w kostkę boczek i pokrojoną w półplasterki kiełbasę. Dokładamy jałowiec, żeby podczas smażenia uwolnił swój aromat. Dokładamy warzywa. Dusimy do czasu aż warzywa staną się miękkie. Pod koniec smażenia wszystko posypujemy mąką. Dokładnie mieszamy. Ugotowaną fasolę odsączamy na sitku. Wkładamy do dużego garnka. Do fasoli dodajemy grzyby, cebulę z kiełbasą i boczkiem. Dokładamy pokrojone w półplasterki ogórki. Danie podlewamy niewielką ilością wody (można użyć wody w której moczyły się grzyby). Dodajemy koncentrat i śmietanę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Chwilę dusimy. Podajemy na ciepło jako samodzielne danie. Fasolka najlepiej smakuje podana ze świeżym pieczywem.

Ilość porcji: ok. 5
Czas przygotowania: ok. 1,30 h plus moczenie fasoli i grzybów
Koszt przygotowania: ok. 20 zł


8 komentarzy:

  1. Bardzo lubię fasolkę i chętnie zjadłabym tak przygotowaną :) Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe danie - wydaje się być idealne na taką pogodę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam w składnikach nie ma wymienionych ogórków i nie wiem jakie i ile?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie. Jak dostane się do komputera to poprawię. Dałam 8 duzych sztuk

      Usuń

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger