5 paź 2017

PIEROGI Z SEREM I RODZYNKAMI



Pierogi z serem- jak dla mnie smak dziecińtwa:) Lubią je chyba wszyscy . 
Idealne na piątkowy obiad. 
Ciasto jest proste a smakuje wyśmienicie. Jest elastyczne. Z podanych proporcji wychodzi ok 20 dużych pierogów. 
Smacznego :)

SKŁADNIKI NA 20 SZTUK:

Ciasto

  • 3 szklanki mąki
  • Szczypta soli
  • 1 szklanka wrzątku

Farsz

  • 400 g sera białego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • 4 łyżki rodzynek

Dodatkowo

  • Olej ok 1 łyżeczki
  • Sól-szczypta
  • Śmietana 30%

PRZYGOTOWANIE:

 W misce łącze składniki ciasta. Mieszam za pomocą drewnianej łyżki a następnie przekładam na stolnicę i wyrabiam ręcznie do uzyskania jednolitego ciasta. Następnie formuję kule i odstawiam pod przykryciem np. owinąć w folię, na ok 30 min by ciasto odpoczeło. Międzyczasie przygotowuję farsz.

Do miski przekładam składniki farszu, mieszam. 
Ciasto dokładnie, bardzo cienko, rozwałkowuję, można posypać odrobinę mąki by ciasto nie przyklejało się do stolnicy. Wykrajam krążki za pomocą kubka, szklanki, foremki. Za pomocą łyżeczki nakładam farsz. Zaklejam brzegi.

W garnku zagotowuję wodę, solę oraz wlewam olej. Wkładam pierogi, kilka sztuk. Gotuję ok 5 min po wpłynięciu. Ja mam spore pierogi natomiast jeśli są małe wystarczy 2-3 minuty.

Podaję ze śmietaną, sosem waniliowym lub owocami.



Brak komentarzy:

DRUKUJ PRZEPIS

Print Friendly and PDF