września 25, 2017

Barszcz czerwony zabielany z jajkiem


Składniki:
(4 porcje)

  • 1 bardzo duży burak (lub dwa mniejsze)
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 2 ziemniaki
  • 4 ziela angielskie
  • 1 liść laurowy
  • 1 kostka rosołowa drobiowa lub warzywna
  • 3 łyżki octu jabłkowego (lub zwykłego)
  • 5 szkl. wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany 18%
  • 1 czubata łyżeczka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 4 jajka
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki do posypania


Do garnka wlej wodę i zagotuj. Dodaj ziela angielskie, liść laurowy i kostkę rosołową. Wrzuć pokrojone w kosteczkę marchewkę i pietruszkę, przykryj i gotuj 5 min. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, gotuj przez 10 minut.

Obranego buraka zetrzyj na dużych oczkach, włóż do zupy, dodaj ocet i majeranek, gotuj 25 min. (cały czas pod pokrywką). Wyjmij ziela i liść laurowy.

Do śmietany wsyp mąkę i wymieszaj dokładnie mątewką. Dolej chochlę płynu z zupy i po wymieszaniu wlej do reszty barszczu. Dobrze wymieszaj.

Dopraw solą, pieprzem i cukrem. Doprowadź do zagotowania i zdejmij z ognia. Zmiksuj zupę na krem.

Barszcz podawaj z jajkiem na twardo, posypany natką pietruszki.




1 komentarz:

  1. Dodaj swoją stronę Za darmo !!!

    http://dobry-ebook.forumpolish.com/f8-katalog-stron

    OdpowiedzUsuń