... Tekst alternatywny ...

Krem z dyni z imbirem i pomarańczą.


W lecie królują chłodniki, a zimą? Oczywiście zupy kremy!
Ich wykonanie jest banalnie proste, a smak intensywny.
Wiec u mnie dziś na talerzu gorąca, aromatyczna zupa z dyni, w towarzystwie imbiru z nutą pomarańczy. Masz ochotę na przepis?



SKŁADNIKI:

  • Dynia, z pestkami i skórką - 500 gram.
  • Masło - 1 łyżka.
  • Świeży imbir.
  • Pomarańcza.
  • Mielony pieprz i imbir — szczypta.

DODATKOWO:



  • Pestki słonecznika.
  • Grzanki pełnoziarniste.


    WYKONANIE:
    • Dynie myjemy, oczyszczamy, obieramy i kroimy w kostkę. Świeży imbir ścieramy na tarce. Z pomarańczy wyciskamy sok.
    • Na maśle podsmażamy starty imbir, przez około minuty i dodajemy przygotowaną dynie. Smażymy około 2-3 minut.
    • Dodajemy imbir w proszku, sok z pomarańczy i wodę, tak by zakryć dynie. Gotujemy do miękkości.
    • Ugotowaną dynie miksujemy na gęsty krem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    • Podajemy z grzankami i nasionami słonecznika.

    • Jeśli lubisz orientalne smaki, to przez zmiksowaniem możesz dodać gęste mleczko kokosowe.
    • Jeśli chcesz, by kolor kremu był bardziej intensywny, to możesz dodać marchew.


    SMACZNEGO!





4 komentarze:

  1. Pyszne i zdrowe! Myślę, że wprowadzę taką zupę do swojej diety.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, wygląda świetnie! muszę kiedyś spróbować taką zrobić - choć nie przepadam za imbirem ;) jeśli szukasz inspiracji do gotowania sprawdź też przepisy Michała Wrzoska, mega smaczne

    OdpowiedzUsuń
  3. Zupa z dyni jest najlepsza na świecie, sczególnie taki kremik gładki z grzankami. Można dodać więcej warzyw i przemycić dzieciom przy okazji.

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie wiem jak Ty to robisz, że te potrawy wychodzą Ci takie ładne...

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 FIT KOLEŻANKA , Blogger