Bułeczki z pesto


Wytrawne drożdżowe bułeczki ślimaki do odrywania, nadziewane zielonym pesto z bazylii i posypane orzeszkami piniowymi. Smakują znakomicie jako samodzielna przekąska lub dodatek np. do zupy krem. Gwarantuję, że znikają w szybkim tempie ;)




Składniki na 16 bułeczek:
3 szkl. mąki pszennej
30 g drożdży świeżych
szkl. letniej wody
łyżka cukru
łyżka soli
3 łyżki oliwy z oliwek
słoiczek pesto z bazylii
orzeszki piniowe


  • Przygotować tortownicę o średnicy 26 cm, spód wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Drożdże pokruszyć do miski, dodać cukier, wodę i 4 łyżki mąki. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na około 20 min., aby powstał rozczyn.
  • Pozostałą mąkę przesiać do miski razem z solą. Dodać rozczyn i oliwę. Wyrabiać ciasto ręcznie lub mikserem z hakiem do ciast drożdżowych. Uformować w kulę, ułożyć w misce, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (około 1 godzinę).
  • Po tym czasie ciasto rozwałkować na duży prostokąt, posmarować pesto. Zwinąć jak roladę wzdłuż dłuższego boku i pokroić na 16 części.
  • Tak powstałe ślimaki ułożyć obok siebie (zwinięciem do góry) w przygotowanej tortownicy, posypać po wierzchu orzeszkami i przykryć ponownie na około 25 minut.
  • Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Podrośnięte bułeczki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 min., aż wierz się lekko zrumieni.

Komentarze

Copyright © Wyzwania Kuchenne