Krem kukurydziany z grzankami

Pyszny i bardzo rozgrzewaj膮cy krem kukurydziany to idealna zupa na zimne jesienne wieczory 馃檪 Krem kukurydziany dostarczy Wam wiele cennych warto艣ci od偶ywczych. A to za spraw膮 dw贸ch podstawowych sk艂adnik贸w imbiru i kukurydzy. Imbir ma w艂a艣ciwo艣ci lecznicze i odchudzaj膮ce natomiast kukurydza jest doskona艂ym 藕r贸d艂em kwas贸w OMEGA -3 , broni nas przed dzia艂aniem wolnych rodnik贸w, zwi臋ksza nasz膮 odporno艣膰 i przed艂u偶a m艂odo艣膰.

Sk艂adniki/2 porcje:

-1 litr wywaru warzywnego*
– 1 marchew drobno pokrojona
– 1 ziemniak pokrojony w drobn膮 kostk臋
– 1 kolba 艣wie偶ej kukurydzy lub 200 g  kukurydzy w puszce
– 1 艂y偶ka 艣wie偶ego startego imbiru
– 150 ml 艣mietany 18  % (opcjonalnie)
– s贸l i pieprz
– grzanki z bu艂ki lub chleba

Przygotowanie:

Kukurydz臋 podsma偶y膰 chwil臋 na ma艣le lub oleju rzepakowym wraz z posiekanym 艣wie偶ym imbirem.  Zagotowa膰 wcze艣niej przygotowany  bulion warzywny* przepis znajdziecie na przyk艂ad tutaj .   Bulion najlepiej zagotowa膰 razem z drobno pokrojonym ziemniakiem i marchewk膮. Gdy warzywa ju偶 b臋d膮 mi臋kkie dodajemy kukurydz臋 z imbirem mieszamy. Zup臋 odstawiamy z ognia i miksujemy na krem. Doprawiamy sol膮 pieprzem.  Opcjonalnie mo偶emy zabieli膰 zup臋 艣mietan膮. Podawa膰 z chrupi膮cymi grzankami. Smacznego 馃檪

Print Friendly, PDF & Email