Jesienny garnek z kolorową papryką i parówkami

Jesienny garnek z kolorową papryką i parówkami (1)Jesienny garnek z kolorową papryką i parówkami (2)

Dziś zapraszam Was na pyszny, rozgrzewający jesienny garnek z kolorową papryką i parówkami. Uwielbiam barwy jesiennego lasu, tak samo jak barwy na talerzu. W moich kuchennych wariacjach nigdy nie może zabraknąć smaku, dobrych przypraw i barwnych dodatków. To wszystko sprawia, że nawet najprostsza potrawa staje się wspaniała i cieszy domowników nie tylko smakiem, ale też i wyglądem. Do tego przysłowiową kropką nad „i” są oczywiście najlepszej jakości parówki. My stawiamy na parówki z szynki Henryk Kania. Idealne od tak na śniadanie oraz jako dodatek do wielu dań. Spróbujcie.

Jesienny garnek z kolorową papryką i parówkami (3)

Jesienny garnek z kolorową papryką i parówkami

Jesienny garnek z kolorową papryką i parówkami (5)Jesienny garnek z kolorową papryką i parówkami (4)

Składniki:

  • 1/2 dużej żółtej papryki
  • 1/2 zielonej papryki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 mała cebulka
  • 3 parówki z szynki Henryk Kania
  • 5 mniejszych pieczarek
  • 2 szczypty suszonej bazylii
  • około 1/3 szklanki passaty pomidorowej (opcjonalnie łagodny ketchup z butelki)
  • 5 pomidorków truskawkowych z gałązki
  • sól i pieprz do smaku
  • około 3 łyżki oleju
  • natka pietruszki do podania

Przygotowanie:

Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy obrane, pokrojone w półplasterki pieczarki. Chwilę smażymy po czym dorzucamy pokrojone w kostkę papryki (żółtą, czerwoną i zieloną). Doprawiamy całość szczyptą bazylii, solą i pieprzem, mieszamy podsmażamy. Następnie dodajemy passate pomidorową, dolewamy niedużą ilość wody (maksymalnie 1/3 szklanki), dodajemy drugą szczyptę bazylii i dusimy całość pod przykryciem aż papryka ładnie zmięknie. W połowie gotowania dodajemy pokrojone parówki. Pod koniec próbujemy smak potrawy i opcjonalnie doprawiamy (potrawa ma rozgrzewać, więc nie powinno brakować pieprzu). Następnie dodajemy przekrojone na pół pomidorki, mieszamy delikatnie z resztą składników.

Danie podajemy od razu posypane posiekaną zieloną pietruszką.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz