Kapuśniak tradycyjny


  
1 5 5 3
2017-09-29
ok. 2 i 1/2 godziny
łatwe
Porcje: 6-8
Kuchnia europejska
Kapuśniak tradycyjny

Kapuśniak to jeden ze specjałów tradycyjnej kuchni polskiej. Ta zupa kojarzy się głównie z recepturami góralskimi, ale jest popularna właściwie w całej Polsce. I nie tylko, bo swoją wersję kapuśniaka mają także Słowacy i Ukraińcy. Ale tylko polski kapuśniak przygotowany według tradycyjnego przepisu jest najlepszy :)

W książkach kucharskich i internecie można znaleźć mnóstwo przepisów na kapuśniak tradycyjny. Ten przepis jest kolejnym, który w prosty sposób pokazuje, jak ugotować kapuśniak tradycyjny.

W tym przepisie kapuśniak jest przygotowany z pysznej kapusty kiszonej. A ta jest pełna zdrowych składników. Wzmacnia odporność i oczyszcza organizm. W kapuście kiszonej jest też sporo witamin, minerałów i błonnika. No i jest niskokaloryczna :) Dlatego warto jeść zupy z kiszonej kapusty częściej, zwłaszcza jesienią i zimą.

Choć na pierwszy rzut oka może Ci się wydawać, że kapuśniak tradycyjny to potrawa, którą robi się długo, a przepis jest skomplikowany. Nie :) Dzięki temu sprawdzonemu przepisowi kapuśniak według receptury tradycyjnej przygotujesz w miarę szybko i sprawnie. Aby kapuśniak był naprawdę przepyszny, gotuj go długo na małym ogniu. Wszystkie smaki i aromaty połączą się jedną wyjątkowo smaczną całość :)

Kapuśniak to pyszna polska zupa, o której ostatnio zapominamy. A przecież jest pyszna i niedroga. Pamiętaj, że kapuśniak tradycyjny to smaczna zupa, która jest także pełna zdrowia i warto jeść ją częściej :)


Składniki na kapuśniak tradycyjny

8 szklanek wody (2 litry)
50 dag kapusty kiszonej
50 dag żeberek wieprzowych
30 dag dobrej kiełbasy
30 dag ziemniaków
25 dag boczku wędzonego
10 dag grzybów świeżych lub suszonych
2 marchewki
1 pietruszka
1 cebula
1/2 selera
1 łyżka kminku
10 ziaren czarnego pieprzu
8 ziaren ziela angielskiego
4 liście laurowe
sól
świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie dania kapuśniak tradycyjny

...

  1. Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w kostkę. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce. Pietruszkę i selera obierz i przełóż do garnka. Cebulę pokrój na ćwiartki i włóż do garnka.
  2. Do garnka włóż żeberka. Dodaj liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego. Zalej wodą i zagotuj. Gotuj na średnim ogniu ok. 30 minut. Kiełbasę pokrój w półplastry. Boczek pokrój w paski lub w kostkę.
  3. Z bulionu wyjmij warzywa i żeberko. Żeberko obierz. Grzyby pokrój w paski. Jeżeli używasz suszonych grzybów, zalej je wrzątkiem i odstaw na 20 minut. Do bulionu dodaj ziemniaki, kapustę kiszoną i marchewkę i grzyby. Gotuj na średnim ogniu ok. 30 minut.
  4. Dodaj boczek, kiełbasę i żeberka. Dopraw kminkiem, solą i pieprzem. Gotuj ok. 50 minut na małym ogniu.
  5. Podawaj na gorąco na przykład z pajdą chleba lub kleksem z kwaśnej śmietany.


Kapuśniak tradycyjny - etap 1

Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w kostkę. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce.
Pietruszkę i selera obierz i przełóż do garnka. Cebulę pokrój na ćwiartki i włóż do garnka.



Kapuśniak tradycyjny - etap 2

Do garnka włóż żeberka. Dodaj liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego.
Zalej wodą i zagotuj. Gotuj na średnim ogniu ok. 30 minut.
Kiełbasę pokrój w półplastry. Boczek pokrój w paski lub w kostkę.



Kapuśniak tradycyjny - etap 3

Z bulionu wyjmij warzywa i żeberko.



Kapuśniak tradycyjny - etap 4

Żeberko obierz. Grzyby pokrój w paski. Do bulionu dodaj ziemniaki,
kapustę kiszoną, marchewkę i grzyby. Gotuj na średnim ogniu ok. 30 minut.




Kapuśniak tradycyjny - etap 5

Dodaj boczek, kiełbasę i żeberka. Dopraw kminkiem, solą i pieprzem.




Kapuśniak tradycyjny - etap 6

Gotuj ok. 50 minut na małym ogniu.




Kapuśniak tradycyjny- etap 7

Kapuśniak tradycyjny to przepyszna zupa, która jest sycąca i idealna na chłodniejsze dni :)



Kapuśniak tradycyjny - etap 8

Kapuśniak tradycyjny możesz podać z pajdą chleba lub kleksem z kwaśniej śmietany :)



Pomysł, opracowanie przepisu i zdjęcia: Kamila Dąbrowska i Anna Szulc-Górska

Autopromocja marki własnej MniamMniam.pl

Ocena:
Komentarze są zamieszczane zgodnie z zasadami ich publikacji.

Kapuśniak tradycyjny - komentarze

~MoniaS
~MoniaS
27.11.2017 10:45
Tradycyjne zupy są idealne na jesień i zimę. Wracam do tych receptur
~Chris
~Chris
3.10.2017 22:34
Czy po prawie 2 godzinach gotowania z 2 litrów wody starczy chociaż na jeden talerz ?
~Ania, MniamMniam.pl
~Ania, MniamMniam.pl
6.10.2017 14:55
Chris - tak, podane proporcje to 6 dużych porcji. Jeżeli w trakcie gotowania uznasz, że kapuśniak jest zbyt mało płynny (bo wolisz zupy właśnie płynne), dolej dwie szklanki wody lub bulionu warzywnego. Uśmiechy łap :)