Dyniowe babeczki ze śliwkami

Spożywanie warzyw i owoców sezonowych to jedna z czynności wpływających korzystnie na nasze zdrowie. Od czasu do czasu jednak każdy z nas potrzebuje zjeść “coś słodkiego”. Jesienią idealnym rozwiązaniem będzie przygotowanie deseru dyniowo – śliwkowego i połączenie przyjemnego z pożytecznym.

Kolaże4

Składniki na około 30 babeczek:

  • 300 g mąki owsianej (można zmielić płatki owsiane)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek płynnego miodu
  • 200 g pure z dyni
  • 2 jajka
  • 60 ml mleka
  • 100 g oleju rzepakowego
  • skórka starta z 1 pomarańczy lub kilka kropel aromatu pomarańczowego
  • śliwki

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu roztrzep jajka i zmiksuj z pure z dyni z mlekiem, miodem, olejem i skórką z pomarańczy. Następnie dodaj suche składniki i dobrze wymieszaj. Foremki na muffinki napełniaj ciastem do 3/4 objętości i układaj śliwki pokrojone na mniejsza kawałki. Babeczki piecz w temperaturze 180 °C przez około 25 minut.

Smacznego!

LOGO

 

Wartość odżywcza w 100 g:

  • wartość energetyczna – 197,8 kcal
  • białko – 3,9 g
  • tłuszcze – 9,4 g
  • węglowodany – 26,5 g

 

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
5 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
~Aga
6 lat temu

Idealny przepis na jesienne wieczory 🙂 proste składniki i krótki czas przygotowania zawsze mnie zachęcają do zrobienia czegoś dobrego 😀 Pozdrawiam cieplutko! 🙂

Iga
Iga
6 lat temu

A ja zrobię na Wielkanoc, a co!
Pozdrawiam

Julita
Julita
5 lat temu

Obłędny smak i fajna wilgotność ciasta:)

Anka
Anka
5 lat temu

Bardzo fajne połączenie!